6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Dalyan'da çevre faciası

Koruma altındaki Dalyan sazlıkları esrarengiz bir şekilde yandı. Gedova Asarlık Mevkii’nde Özel Çevre Koruma Kurulu’nun (ÖÇK) gözetimi altındaki sazlıklardan başlayıp, Köyceğiz Gölü ortalarına kadar 500 dönüme yakın alandaki sazlık kül oldu.

MUĞLA’nın Ortaca İlçesi’nde, Caretta Caretta’ları, İztuzu plajı, kanalıyla ünlü Dalyan Beldesi’nde, 180 tür kuşun yaşadığı koruma altındaki sazlıklar, esrarengiz şekilde yandı. Dalyan’ın Gedova Asarlık Mevkii’nde Özel Çevre Koruma Kurulu’nun (ÖÇK) gözetimi altındaki sazlıklardan başlayıp, Köyceğiz Gölü ortalarına kadar 500 dönüme yakın alandaki sazlık kül oldu. Her yıl yüzlerce dönüm sazlığın, daha kolay avlanmak isteyen avcı ve balıkçılar tarafından yakıldığı iddia edildi. Toplam 25 bin dönüm sazlık alanı bulunan Dalyan’ın Gedova Asarlık Mevkii’nde önceki akşam başlayan yangın rüzgarın da etkisiyle kısa zamanda büyüyüp su kuşlarıyla, kaplumbağaların barındığı Köyceğiz Gölü içlerine kadar ilerledi. Bölgeye yol ve ulaşım olmaması, sazlıkların gölün içinde ya da kıyıdaki bataklık bölgede bulunması nedeniyle alevlere müdahale edilemedi.

HALK SAHİP ÇIKMAZSA OLMAZ

Yangının ilerlediği ormanlık bölgede ekipler önlem aldı. 10 saat süren yangın, sazlıkların bittiği bölgede, kendiliğinden söndü. Yangında 500 dönümden fazla sazlık kül oldu. Köyceğiz Gölü ve Dalyan kanalındaki sazlıklardan sorumlu Ankara Özel Çevre Koruma Kurulu yetkilileri yangının çıkış nedenini araştırdıklarını belirtti. Binlerce dönümlük arazide oluşan sazlıkların insan tarafından korumasının çok güç olduğunu söyleyen yetkililer, çevre halkının sazlıklara sahip çıkması gerektiğini kaydetti. Jandarma da çıkış nedeni belli olmayan yangınla ilgili araştırma başlattı.

Balıkçı yapmaz

Görgü tanığı Hilmi Özcan: "Gece başlayıp aniden etrafa yayıldı. Avcılar kuşa tüfek atmak için bir yere çöküyor. Atış yaptıklarında çıkan alev sazları tutuşturmuş olabilir. Kim gelip burayı yakar ki? Gölün koruyucusu biz balıkçılarız. Balıkçıların kasten zarar verdiğini sanmıyorum."

Sivrisinek basacak

Sivil toplum kuruluşu Dalyan Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Süleyman İlter: "Her yıl bilinmeyen nedenle buraları yanıyor. Şimdiye kadar binlerce dönüm yer yandı. İnsanların rahat kaçak avcılık yapmak için buraları yaktığı söyleniyor. Burası tarım alanı yapılmak için yakılmış olamaz, çünkü bataklık. ÖÇK koruması altında ama kimse bir şey yapmıyor. Bu yangında birçok hayvan öldü. Bu seferki çok büyüktü. Saatlerce süren yangına kimse müdahale edemedi. Sazlıkların yanmasıyla buralarda yaşayan kurbağa, kaplumbağa ve su kuşlarının yaşama alanları yok oldu. Yiyeceklerden mahrum kalacaklar. Sazlık kalmadığı için sığ alanlar güneşle ısındığı zaman sivrisinek alanlarına dönüşecek. Zaten bölgemizde sivrisinek ile büyük bir savaş veriliyor. Şimdi bu alanlara yenisi eklendi."

Kasıt var

Ortaca Kaymakamı Salih Yüce: "Tekne ile gelen birileri tarafından kasıtlı olarak yakıldığını düşünüyorum. Konu araştırılıyor. Doğal güzelliklerimizin ve doğal zenginliklerimizin, polis, jandarma tedbirleriyle korunması mümkün değil. Bu yörenin halkı turizmden gelir elde ediyor. Dalyan Deltası’nın benzeri dünyanın hiçbir yerinde yok. Buranın korunma bilincinin insanlarımızın önce zihninde oluşması gerekiyor. Bu doğal güzelliklerimizi yakan insanların insani duygulardan yoksun olduğunu düşünüyorum."

180 tür yaşıyor

DALYAN denildiğinde akla ilk olarak; 3000 yıl öncesine uzanan tarihi gelişimi boyunca Kaunos çevresinde Karia, Likya, Roma ve Bizans gibi birçok uygarlıklarından günümüze gelen kaya mezarları, şifalı çamurları, Caretta Caretta deniz kaplumbağaları ve 25 bin dönümlük sazlıklar geliyor. Sazlıkların Roma ve Bizans uygarlıkları döneminde meydana gelen deprem sonunda Dalaman Çayı’nın yönünün Dalyan’a gelmesiyle oluştuğu biliniyor. Kuşlar aleminde bulunan yaklaşık 8 bin ayrı kuş türünün Türkiye’e yaşayan 450 türünün 180’e yakını Dalyan ve çevresinde yaşıyor. Kuşların en önemli mekanları ise bu sazlıklar. Köyceğiz iskelesinden Dalyan’ı geçip İztuzu plajına kadar uzanan 8 kilometrelik labirenti andıran doğal su kanalı tamamen bu sazlıklarla kaplı.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Mart 2006 Pazar 17:32:29
Güncelleme :5 Mart 2006 Pazar 17:38:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?