7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Deprem konusunda Türkiye ne yapmalı?

Muğla Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası 23. Fizik Kongresi'nin ikinci gününde, Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın oturum başkanlığı yaptığı konferansta, "Deprem Konusunda Türkiye Ne Yapmalı?" konusu tartışıldı.

Konferansa konuşmacı olarak Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Haluk Eyidoğan, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu ve Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, konuşmacı olarak katıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, 1999 yılından buyana Türkiye'de deprem konusunda vatandaşın bilgilendirilmesi amacıyla iyi çalışmalar yapıldığını, fakat aynı duyarlılığın yöneticiler tarafından halka ulaştırılamadığını söyledi.

Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Haluk Eyidoğan, Türkiye'de 14 bin 800 kilometre aktif fay hattı bulunduğunu belirterek, "Bu fay hattının yüzde 72'si 1. derecede, yüzde 19'u 2. derecede fay hattı. Türkiye nüfusunun yüzde 71'i, 80 ilden 56'sı deprem kuşağında yaşıyor. Depremlerde kayıplarımızı azaltamıyoruz. Çünkü 1. derece deprem kuşağında yanlış yerleşim, yanlış inşaat ve yöneticilerimiz etkili oluyor. Buradan Muğla Üniversitesi Rektörü'müze bir çağrımız var. Muğla 1. derecede deprem kuşağı. Muğla'da Yer Deniz, Çevre Bilimleri Araştırma Enstitüsü ve Fakültesi açılması konusunda çalışma yapınız" dedi.

İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu ise Türkiye'nin hala bir Afet Yönetim Stratejisi'nin bulunmadığını işaret ederken, "Türkiye'de deprem ile ilgili o kadar çok yetkili ve ilgili merci var ki, bunların sevk idaresinin yapılabileceği bir üst makam yok. İstanbul bugün deprem tehdidi ile karşı karşıya. Fakat İl Özel İdare'nin dışında 32 belediye var. Bu belediyelerin elle tutulur bir deprem çalışması yok" diye konuştu. Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, Gökova depremlerine de değinerek, Akyaka ve Ören arasında büyük bir boşluk bulunduğunu, beklenen depremin 6 - 6.5 şiddetinde olduğunu, bunu kendilerinin değil, elde edilen verilerden yola çıkarak söyleyebildiklerini söyledi.

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ise yerel yönetimlerin alması gereken tedbirler ve öneriler konusunda bilgi vererek, "Yeni çıkan Afet Yönetim Yasası var. Bu yasa hala eksik. Yapı denetimi ve imar yasası yeterli değil. Bayındırlık Bakanlığı bir yazı göndermiş. Mücavir alanınız içindeki binaların depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda çalışma yapın ve bize gönderin demiş. Belediye olarak bunun altından kalkmamız mümkün değil. Bayındırlık Bakanlığı yarın olası bir depremde suçluyu tayin edecek. O da belediyeler. Böyle bir çalışma kabul edilebilir bir çalışma değil. Bu suçu üzerinden atmaktır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2005 Çarşamba 19:22:10
Güncelleme :19 Eylül 2005 Pazartesi 15:28:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
berkan peker IP: 78.165.104.xxx Tarih : 18.11.2008 21:08:25

aynen katılıyorum çok güzel bir yazı öğretmen ödevime 100 verdi