5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Ediz Hun'dan çevre konferansı

Muğla'da 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri çerçevesinde "Sosyo Ekonomik Kalkınmada Doğa ve İnsan İlişkisi" konferansı düzenlendi. 

Muğla Konakaltı Kültür Merkezi Salonu'nda düzenlenen konferansa katılan sinema sanatçısı ve geçmiş dönem TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Ediz Hun, Türkiye'de termik santrallerin gelecekte büyük tehlike oluşturacağını belirterek, "Türkiye AB'ye girmek üzere. AB için önemli kriterlerden birisi de çevredir. AB kriterlerinde birinci sırada çevre kirliliği ve orman tahribi bulunuyor. Ancak Türkiye çevre konusunda çok duyarsız. Türkiye'de 35 tane termik santral var. 

Bu santrallerin sadece 2 tanesinde baca gazı arıtma sistemi var. Muğla bölgesinde 3 tane termik santral bulunuyor ve bunların hiç birisinde baca gazı arıtma sistemi daha henüz çalışmaya başlamadı" dedi.
 
Orman tahribi konusunda da duyarsız bir ülke olduğumuzu söyleyen Ediz Hun, "Ormanlarımıza karşı da çok duyarsızız. Türkiye'de çıkan orman yangınları bunun bir göstergesidir. Bir yandan ormanlarımız yanarak kül oluyor, diğer yandan ormanlık alanlara yapılan lüks villalarla yok oluyor. Her yer beton yığını haline döndü. 

Her geçen gün ormanlarımız biraz daha yok oluyor. Şehirler nefes almakta zorlanıyor. Bizim gibi ülkelerde nüfus çokluğu da çevreye büyük etki yaratıyor. Sadece İstanbul'da 16 milyon insan yaşıyor. Bir insan günde 7 litre atık çıkartıyor. Büyük şehirlerde futbol sahaları da olmasa, insanlar nefes alamayacak. Futbol sahasına ekilen çimler oksijen üretiyor" diye konuştu. 

Çevre ve doğanın içinde yaşayan canlıların da yok olduğunu söyleyen Ediz Hun, "3 yıl önce Türkiye'de 2 bin tane boz ayı vardı. Ancak her geçen gün bu boz ayıların sayısı azaldı. Şu an Türkiye'de 2 bin boz ayıdan sadece 400 tane boz ayı kaldı ve her geçen gün bu canlıların sayısı azalmakta" şeklinde konuştu.
.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2006 Pazartesi 17:20:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?