7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Kanuni'ye şartlı izin

Muğla'nın Marmaris İlçe Belediyesi tarafından 6 yıl önce yaptırılan; ancak Yunanistan ile ilişkilere zarar vereceği gerekçesiyle yıllardır depolarda bekletilen Kanuni Sultan Süleyman heykeli dikilmeyi bekliyor.

Heykeli Marmaris Belediyesi'nden alarak dikmeye talip olan Beldibi Beldesi için ise Dışişleri Bakanlığı'ndan şartlı izin çıktı. Bakanlık, Kanuni'nin Rodos Seferi ile ilgili herhangi bir ibare olmadan heykelin dikilebileceğini bildirdi. 4 m 20 cm boyundaki heykel, Osmanlı'nın kuruluşunun 700. yılı nedeniyle heykeltıraş Necmettin Yağcı tarafından 5 milyar 200 milyon liraya yapılmıştı.

Türk-Yunan ilişkilerine zarar vereceği düşünülerek dikilmesinden vazgeçilen heykel, Marmaris Belediyesi araç parkına kaldırıldı. 2005 yılında araç parkının taşınacak olması nedeniyle Marmaris Belediyesi dev tunç heykeli Beldibi Belediyesi'ne hediye etti. Belediyenin araç parkına konuldu.

Heykeli beldesine dikmekte kararlı olan Belediye Başkanı İdris İspirli, Dışişleri Bakanlığı'ndan görüş istedi. Bakanlığın gönderdiği yazıda ise, "Heykelin dikilmesinde, Rodos ile ilgili bir ibareye yer verilmemesi kaydıyla siyasi açıdan bir sakınca yoktur" denildi.

.
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2005 Pazartesi 14:34:49
Güncelleme :15 Kasım 2005 Salı 14:35:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?