6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Medya ve çocuk

Ula'ya bağlı Akyaka Beldesi'nde, "Medya Özgürlüğü ve Bağımsız Gazetecilik İzleme ve Haber Ağı" konulu seminer düzenlendi.

Sorumlu Gazeteciler, İPS İletişim Vakfı'nın ve UNICEF Türkiye temsilciliğinin düzenlediği "Medya Özgürlüğü ve Bağımsız Gazetecilik İzleme ve Haber Ağı" konulu seminer, Hamle Hotel'de başladı. 4-5 Mart tarihleri arasında yapılacak olan toplantıya, Türkiye'nin birçok ilinden yerel ve ulusal basın temsilcisi katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Antalya Barosu avukatlarından Yasemin Onat, haber konusu olan çocuğun istismar ve hak ihlalinden korunması, çocuğun kitle iletişim araçlarından faydalanması, BM Çocuk Hakları Bildirgesi konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Onat, "Bu oturumun amacı, çocuk haklarına duyarlı bir habercilik anlayışının geliştirilmesi için çocuk hakları belgeleri hakkında medya mensuplarıyla bilgi alışverişinde bulunmaktır. Çocuğun yaşama, gelişme, koruma ve ailenin merkezine katılması gerekir. Bunları yaparken de merkezde çocuğun varolduğu kabul edilir. Çocuk merkezde ilk olarak temel gereksinimlerini korumakla görevli olduğu anne babasından destek alır. Aileler bu korumayı ya da desteği maddi durumlarının yeterli olmaması, psikolojik durumlarının bozuk olması, eğitim eksikliği gibi durumlar nedeniyle yerine getiremiyorsa, çocuk sokağa ve suça itilir. Anne babanın yeterli olmadığı durumda ise devreye çevre, yani eğitimden sorumlu öğretmen, sağlığından sorumlu doktor, güvenliğinden sorumlu polis girer. Çevrede etkili olmuyorsa, en son olarak hükümet devreye girer ve politikalar üretir. Hükümet politikaları ortaya koymak için bir bütçe ayırır ve yaptığı yatırımları medya yoluyla duyuruyor" dedi.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Doç. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun da, "Çocuklar ve çocuk haklarının medya da temsili" konusunda bilgi verdi. Doç. Dr. Tosun, "Bugün dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılan birçok araştırmanın bulgularından biri medyaya duyulan güvensizliktir. Ana akım medya kuruluşlarına oranla, yerel medyanın güven konusunda daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Güvensizliğin nedenleri arasında bağımsız olmama, araştırmacı gazetecilik pratiklerinin eksikliği, oto sansür, deneyim, beceri eksikliği ve öz eleştiri eksikliğidir. BM Çocuk Kakları Bildirgesi, BM Genel Kurulu'nun 20 Kasım 1989 tarihli toplantısında oybirliğiyle kabul edilmiştir. Bu sözleşme tüm çocukların insan hakları koruma ve geliştirme yolunda bireylere ve hükümete yükümlülükler getirmektedir" şeklinde açıklamalarda bulundu.

UNICEF Türkiye Temsilcisi Sema Hosta ise yaptığı açıklamada, "BİA2, IPS İletişim Vakfı'nın 2000-2003'teki Bağımsız İletişim Ağı (BİA) projesinin kazanımları üzerine kuruldu ve proje giderlerinin yüzde 80'i AB'nin İnsan Hakları ve Demokrasi İnsiyatifi (EIHDR) programı hibesiyle karşılanıyor. Bugün yapılan çocuk hakları haberciliği eğitim programı ise UNICEF ve Türkiye'nin iş birliği ve mali katkılarıyla gerçekleştiriliyor. Muğla'dan sonra 2006 yılının son programı Kocaeli'de yapılacak seminerle tamamlanacak. Amacımız yerel ve genel basında çocuklarla ilgili yapılan haberlerde, yorumlarda çocuk haklarının ön plana çıkarılması" dedi.

.
Yayın Tarihi : 4 Mart 2006 Cumartesi 18:45:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?