7
Mayıs
2024
Salı
MUĞLA

İskender Alper


İskender ALPER   (?-1953) 

Babası İskenderzade Müderris Abdullah Efendi, anası Naciye Hanım’dır. İlk ve Orta öğrenimini Muğla’da tamamladı. İstanbul Hukuk Fakültesine girdi. Hukuk öğrencisi iken askere alındı. Yedek teğmen olarak Azerbaycan, Batum, Sina ve Kanal Harekatlarına katıldı.

Çanakkale Zığındere Savaşlarında büyük yararlılıklar gösterdi. Mondros Silah Bırakışmasından (1918) sonra 7 yıllık süreli askerliğini bitirdi ve Muğla’ya geldi. Muğla’da Kuvayi Milliye Örgütünün kurucuları arasında bulundu. 

Mustafa Kemal hareketine yürekten bağlı olduğu için Padişahçı akımların karşısında yer aldı. 1919 yılında yapılan Aydın Savaşlarına Muğla Milislerinin başında bulunarak katıldı. Nazilli Heyeti Merkeziyesine ve Köşk cephesine Muğla Kuvayi Milliyesinin silah, cephane, erzak, para ve milis yardımlarını taşıdı. 1920 yılında Batı Cephesi Komutanlığına katıldı. Kurtuluş Savaşı’nın her sürecini Üsteğmen olarak yaşadı.
 
İzmir’in alındığı 9 Eylül 1922 günü başında bulundu taburla beraber İzmir Kemalpaşa İlçesini düşmandan kurtardı. Ulusal Kuvvetler Komutanlığınca Yüzbaşı rütbesine terfi ettirilerek Kemalpaşa Kaymakamlığına getirildi. 

Kurtuluş Savaşı gazisi olarak Muğla’ya döndüğünde hemşehrileri kendisini önce Muğla Belediye Meclisine, Dr. Hüseyin Avni Beyin ayrılmasından sonra, 1930 yılı sonlarına doğru da Muğla Belediye Başkanlığına seçti. Bu görevde üst üste 20 yıl kaldı. İkinci Dünya Savaşında tekrar askere alınınca, görevini yardımcısı Sarraf Fevzi Altınay, iki yıla yakın üstlenip götürdü.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar