7
Mayıs
2024
Salı
MUĞLA

Kösekadızade Hacı Süleyman Efendi


Kösekadızade Hacı Süleyman Efendi   (1810-1890)

Muğlalı Kadılar Ailesi’nden Kadı Ömer Efendi’nin oğludur. Muğla’da tarımla uğraşırken, kurulan Muğla Belediyesinin İlk başkanlığını da yapmıştır.(1871-1880) Hacı Kadı Süleyman Efendi, şehircilik çalışmalarından çok yeni kurulan Belediyenin yasal kuruluş çalışmalarıyla meşgul olmuştur. Hacı Kadı Süleyman Efendi, masrafını bizzat çektiği Muğla Saatli Kulesini 1886 da yaptırarak şehre armağan etmiştir.

Hacı Kadı Süleyman Efendi, Muğla Kütüphanesi’nin kurucusu Hoca Mustafa Efendinin damadıdır. Eşi Pembe Hanım da Muğla’nın hayır işlerine el atmış ve Muğla Devlet Hastanesinin kuruluşuna ön ayak olarak Devlet Hastanesi Pavyonlarının ilkini bizzat masraflarını çekerek kendisi yaptırmıştır.

Süleyman Efendi, kayınbiraderinin öncülüğünde kurulan Muğla Hoca Mustafa Efendi Kütüphanesinin sağlığında “Mütevelliği”ni yapmış kütüphanenin gelişip genişlemesi için ayrıca çaba sarf etmiştir.Soğuk dere suyunu Muğla’ya getiren Hacı Süleyman Efendi, Sülüklü’ye ve eski Koca Havuz çevresine meyve bahçeleri kurmuş, tarımı teşvik etmiştir.Yağcılar Hanı, Koca Han ve Kıraathaneyi de Hacı Süleyman Efendi Yaptırmıştır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar