7
Mayıs
2024
Salı
MUĞLA

Naci Karaosmanoğlu


Naci KARAOSMANOĞLU   (1899-1970 ) 

1899 yılında Muğla’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Muğla’da tamamladı. 1917 yıllarına doğru İstanbul-Unkapanı Yedek Subay Okuluna alındı. İstanbul dönüşü Ulusal Ordunun emrine girerek Kurtuluş Savaşına katıldı.

1922 yılında İstiklal Madalyalı olarak askerlikten terhis oldu.Muğla Belediye Başkanlığına seçildiği 1950 yılına kadar tütün tarımı, tüccarlığı ve zeytincilikle uğraşan Naci Karaosmanğlu, Yatağana bağlı Leyne (Turgut) Bucağında örnek bir zeytin çiftliği meydana getirmiştir. 

1950 yerel seçimlerine yeni kurulan DP’nin adayı olarak girdi. Muğla hemşehrisi kendini bu seçimlerde belediyesinin başına getirdi. Belediye Başkanlığı sırasında gösterdiği imarcılık faaliyetlerinin yanı sıra tarafsız, dürüst ve partizanlığa ödün vermeyen davranışlarıyla dikkati çekti.
 
Parti baskıları sonunda DP’den ayrıldı. 1955 seçimlerine bağımsız olarak katıldı. Muğla halkı çalışmalarından ve tarafsız yönetiminden memnun olduğu başkanını yine belediyesinin başkanlığına seçti.1957 yılında, hükümet tasarrufuyla ve partizanca bir uygulama ile Belediye Naci Karaosmanoğlu, Muğla Kütüphanesinin kurucusu Hoca Mustafa Efendinin torunları arasındadır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar