18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Sandığı taşıyan deveyi Tüzmen çekti

Muğla'nın Fethiye İlçesi'ne gelen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Yayla Boğalar Köyü'nde geleneksel olarak yapılan, Yörük Kültür Festivali'ne katılarak, gelinin çeyiz sandığını taşıyan deveyi çekti.

Bakan Tüzmen, Muğla'nın Fethiye İlçesi'ne bağlı Yayla Boğalar Köyü'nde geleneksel olarak düzenlenen Yörük Kültür Festivali'ne katıldı. Festivalde geleneksel olarak yapılan gelin alma törenine katılan Bakan Tüzmen, festival alanına 500 metre uzaklıkta bulanan gelin evine davul ve zurnalar eşliğinde gitti. Kıl çadırın önünde yapılan takı takma merasimine katılan Bakan Tüzmen, geline ilk takıyı kendisi taktı. Takı takma töreninde kısa bir konuşma yapan Bakan Tüzmen, Yörüklerle birlikte olmaktan çok mutlu olduğunu belirtti.

Çöllerde yeşil kalan bitkiler ancak kökten su çeken bitkiler olduğunu belirten Tüzmen, "Yani insanlar kökleri ile beraber olmazlarsa, köklerine inmezler, köklerinden su çekmezler, enerji çekmezlerse kuruyup, yok olup giderler. Ben burada bu enerjiyi paylaşıyor, köklerimden su çekiyorum. İnşallah burada on binlerce kişi ile kutladığımız bu dokuzuncusunu yaptığımız bu festival sonsuza kadar devam eder. Tıpkı Türk bayrağının sonsuza kadar dalgalanacağı gibi" dedi.

Yörük efeleri, gelin evinin önünde davul zurna eşliğinde yöre oyunlarını oynadı. Oynayanları ve eğlenenleri gören Bakan Tüzmen, oyun alanına giderek Teke Yöresi oyunlarını oynadı. Zaman zaman tahta kaşıkları parmaklarına takarak oynayan Bakan Tüzmen, halktan büyük alkış aldı. Daha sonra gelinin çeyizini taşıyan deveyi çeken Bakan Tüzmen, "Bu ihracat devesi. Bakın ipi benim elimde. Geçen yıl 65 milyar dolarlık ihracat yapmıştık, bu yıl 71 milyar dolara çıktık. Temmuz ayı verileri düşük olsa da ihracatta yeni rekorlar kıracağız" dedi.

Gelini çadırına getiren Bakan Tüzmen, çeyiz sandığını taşıyan deveyi yere oturtturmaya çalışırken zor anlar yaşadı. Gelinin attan indirilişinde de geline gelenek ve göreneklere göre damat tarafından hediyeler vermesini isteyen Bakan Tüzmen, burada da geline para taktı.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2005 Pazar 10:33:36
Güncelleme :7 Ağustos 2005 Pazar 16:33:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?