4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Ata'nın anıları bu müzede yaşayacak

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı sırasında geldiği Uşak'ta karargah olarak kullandığı Atatürk Etnografya Müzesi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Müzede Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait yaklaşık 500 parça eşyayla Atatürk'ün özel eşyaları sergilenecek.

Uşak'ta 1890 yılında yapıldığı tahmin edilen Osmanlı tarzı iki katlı kargir bina, uzun süren tadilat çalışmalarının ardından yaklaşık 262 bin YTL harcanarak müze haline getirildi. Atatürk'ün karargah olarak kullandığı tarihi bina, Vali Kayhan Kavas, Uşak milletvekilleri Ahmet Çağlayan, Alim Tunç, Osman Coşkunoğlu, Uşak Belediye Başkanı Mesut Apaydın, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Çoşkun Usta tarafından hizmete açıldı.

Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Tarihi bina, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk orduları Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal tarafından karargah olarak kullanılmış ve Yunan Orduları Başkomutanı General Trikopis ve arkadaşları teslim alınmış. General Trikopis, bu evde Atatürk'ün huzuruna çıkartılarak kılıcını teslim etmiştir. Bu olay, Kurtuluş Savaşı'nın kazanıldığı büyük taarruzun; hatta Atatürk'ün ifadesiyle Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı önemli bir olaydı. Böylesine önemli olaylara karargahlık etmiş olan bina ve içinde sergilenen eserler, geçmişimizi ve kültürümüzü günümüze; hatta geleceğe taşıyarak büyük bir kültür hizmeti vermektedir" dedi.

Vali Kayhan Kavas da, müzenin önemli bir kültürel değere sahip olduğunu belirterek, "Kurtuluş Savaşı'nda Atatürk'ün misafir olduğu bir mekanı Uşak'a kazandırmaktan mutluluk duyuyoruz. Kentimizde bu tür restorasyonu yapılarak kazandırılması gerek çok bina var. Bu binanın tarihsel ve kültürel önemi var. Bu müzeyi açarak hem Atatürk'ün anısına sahip olabilmek hem de eski bir mimari eseri kurtarmak gibi güzel bir görevi üstlendik" şeklinde konuştu.

Atatürk Etnografya Müzesi, 1976 yılında Kültür Bakanlığı'nca kamulaştırılarak müze haline getirildi. Uşak'ın köklü ailelerinden Kaftancızadelere ait olduğu bilinen tarihi müze, iki defa basit onarım gördükten sonra kullanılamaz hale geldi. Son olarak 1998 yılında kapsamlı bir restorasyon çalışmaları başlatılan müze 6 yıldır kapalı bulunuyordu. 1998 yılında başlayan restorasyon çalışmalarına ödenek yetersizliği nedeniyle 2 yıl ara verilmişti. 2005 yılında tekrar restorasyon çalışmaları başlatılan müze, teşhir ve tanzimi tamamlanarak Uşak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 83. yıldönümünde hizmete açıldı. Müzenin tarihi dokusu korunarak Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait çeşitli eşyalar, kıyafet, takılar ve Atatürk'ün eşyaları sergilenecek. İki katlı binada Atatürk'ün kaldığı çalışma, yatak, ve misafir odaları da bulunuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2005 Cuma 13:09:53
Güncelleme :13 Ekim 2005 Perşembe 16:24:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?