4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Tarihi eserler kurtarılmayı bekliyor

Dünyaca ünlü Karun Hazineleri'nin sergilendiği Uşak Arkeoloji Müzesi'nde incelemelerde bulunan AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç, atıl vaziyette bulunan 45 bin eserin acilen kurtarılması gerektiğini söyledi.

Milattan önce 7. yüzyılda kullanılan, yüzlerce altın sikkeden oluşan Karun Hazineleri ve depoda atıl vaziyetteki 45 bin tarihi eser, müzenin fiziki yetersizliği nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Arkeoloji Müzesi'ne giderek Karun Hazineleri'ni ve depodaki 45 bin tarihi eseri inceleyen AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç, eserlerle ilgili bilgi aldı. 45 bin tarihi eser için acil çözüm bulunması gerektiğini belirten Milletvekili Tunç, "Uşak Müzesi'nin yıllardır yetersiz olduğunu dile getiriyoruz. Yeni bir bina yapılması için çalışma başlattık. Zaman zaman eserler küflendiği ve bakım yapılmadığı yolunda haberler çıkıyor. Eserlerimiz atıl durumda. Fiziki yetersizlik var. Bu sıkıntıları aşmak için ortak bir hazırlık çalışması yapıyoruz. Bu değerlerin kaybolmaması ve gelecek nesillere aktarılması için gerekli girişimler yapılacak. En büyük sıkıntı diyalog eksikliğidir. Yeni müzenin yapılmasıyla ilgili olarak Vali ve Belediye Başkanı, Ulaştırma Bakanı ile görüştük. Film ve dizilere birçok kez mekan olan tren garında yeni bir müze binası yapmak istiyoruz. Burada sadece hazineler için değil, sadece Uşak'ta bulunan kara trenlerin sergileneceği geniş ve modern bir sempozyum oluşturmak istiyoruz. Bunun yanında mevcut müzeyi iyileştirerek eserlerin bozulmasını önlemek zorundayız. Böylece dedikoduların da önüne geçeceğiz. Karun Hazineleri'nin altındaki bezlerin değişmesi gerekiyor. Çünkü bezlere temas eden eserlerde bozulma meydana geliyor. Bezler değiştirilip kaide üzerinde sergilenecek ve bozulmaların da önüne geçilecektir. Depodaki eserler, yer yokluğundan dolayı sergilenemiyor. Bu eserler böyle giderse tamamen yok olabilir. Şu anda depoda 45 bin eser var. En küçük kaza ve depremde bu eserler yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bir an önce bu eserlerin depodaki atıl vaziyetten kurtarılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu ise, müzenin fiziki olarak yetersiz olduğunu ve binanın statik yapı olması nedeniyle her gün çökme yaşandığını ifade ederek, "Binanın 4 bir tarafına 1 metreküplük demir beton atıldı ve çökme önlendi. Bu bina 1970 yılında tamamlandı. Binanın taş demirinde çimento yok. En ufak bir sallantıda tehlike arz ediyor. Sonradan çatı yapıldı, her gün çatır çatır çöküntü yaşanıyor. Bizim en çok korktuğumuz konu da bu. Sağlam bir temel olsa üst katına da çıkarız ve fiziki yapıyı iyileştiririz. Çatı yapıldı, her gün burada otururken çatır çatır ses geliyor. Karun Hazineleri'nin de kumaşlarının değişmesi gerekiyor. Ancak eserleri daha iyi korumak ve sergilemek için kaide üzerinde sergilenmesi gerekiyor. Bu kumaşlar da oldukça pahalı. Şu anda kaidemiz olsa eserleri biraz daha iyi sergileyebilir ve rahatlayabiliriz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2005 Cuma 20:56:34
Güncelleme :13 Ekim 2005 Perşembe 16:23:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?