23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Eylemler devam ediyor

Uşak'ın Ulubey İlçesi'ne bağlı İnay köyünde, Eşme Kışladağı'nda altın madeninin çıkarılmasına engel olmak isteyen köylüler ile jandarma arasında bugün de kargaşa yaşandı. Olaya müdahale eden jandarma, madenin çıkarılacağı bölgeye su götürmek için yapılan çalışmalara engel olmaya çalışanları gözaltına aldı.

Uşak'ın Eşme ile Ulubey İlçesi yakınlarında bulunan Kışladığı Altın Madeni'nin işletilmesine karşı yapılan eylemler, her geçen gün şiddetlenerek artıyor. İnay köyü yakınlarında dün madene temiz su götürmek için çalışan iş makinelerine engel olmak isteyen köylüler, bu eylemlerini bugün de sürdürdü. İş makinelerine taş atarak çalışmalara engel olmak isteyen çoğunlu kadınlardan oluşan köylülere jandarma müdahale etti.

Olaylar nedeniyle Uşak Emniyet Müdürlüğü'den bir panzer de olay yerinde hazır bekletilirken, jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemleri alarak köylülere uyarılarda bulundu. Bu sırada çalışmanın yapıldığı yolu kapatmak isteyen şahısları gözaltına alan jandarmaya, köylüler büyük tepki göstererek, kendilerine işkence yapıldığını iddia etti. Yaşanan kısa süreli arbedenin ardından jandarma nezaretinde iş makineleri tekrar çalışmalara başlarken, olayları provoke ettiği iddia edilen 7 kişi de gözaltına alındı.

Kanadalı Eldorado Gold'un Türkiye temsilcisi TÜPRAG madencilik şirketinin madende kullanılacak olan suyun köy arazilerinden geçirilmesine karşı gelmek için çalışma yapan dozerlerin önlerine geçerek, jandarma ile karşı karşıya gelen köylüler hala bölgede taşkınlık çıkarmaya devam ediyor.

"KÖYLÜLER YANLIŞ BİLGİLENDİRİLİYOR"
İnay'da bu olaylar yaşanırken, Eldorado Gold'un Türkiye temsilcisi TÜPRAG Madencilik Yetkilisi Mehmet Yılmaz ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Temiz kullanma suyu için çalışmalar devam ediyor. 13 kilometrelik bu hat, orman alanıdır. Bu çalışma için Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe imzalı izin aldık. Bu faaliyeti gerçekleştirmek için, tüm izinleri aldık. Hiçbir şekilde izinsiz faaliyet söz konusu değildir. Böyle bir durum söz konusu olsaydı, bize valilik ve jandarma yardımcı olmazdı. Yapılan tepkiler bölgedeki köylülerin yanlış bilgilendirilmesinden kaynaklanmaktadır. Köyün madene olan uzaklığı 7 kilometredir. Köylülere, bizim izinsiz ve yasa dışı bir çalışma yaptığımız yolunda yanlış bilgi verilmektedir. Ancak doğru her zaman ortaya çıkacaktır. Devletimizin ilgili birimleri olumsuz bir karar vermediği sürece faaliyetimizi sürdüreceğiz. Şu anda 167 milyon dolarlık bir yatırımı gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Aslında bu tür olaylar bizi üzüyor. Çünkü yabancı yatırımcıların bu tür olaylara karşı ülkemize bakışlarını etkiliyor. Önümüzdeki programa göre, Ocak 2006 ya da Şubat 2006 tarihinde ilk altını çıkartacağız. Şu anda yatırımın yüzde 60 kısmını tamamlamış durumdayız ve 502 kişi çalışıyor. 17 yıl boyunca burada istihdam sağlayacağız. Yöreye, özellikle de Uşak Özel idaresine yıllık 1 milyon dolar katkısı olacak. Yöre halkına da çok ciddi katkı sağlayacak. Biz barış içerisinde el ele bu çalışmayı yürütmek istiyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 10:40:30
Güncelleme :28 Ekim 2005 Cuma 15:21:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?