16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Nemrut’un zirvesinde büyüleyen gösteri

14.’sü düzenlenen Uluslararası Nemrut Kommagane Festivali etkinlikleri çerçevesinde Nemrut Dağı’nın zirvesinde ilk defa düzenlen klasik müzik dinletisi ve bale gösterisi izleyenleri büyüledi.
14. Uluslararası Nemrut Kommagene Festivali son 3 gün boyunca çeşitli etkinliklere sahne oldu. UNESCO’nun dünya kültür mirasları arasında yer alan Nemrut Dağı’nın 2 bin 206 metrelik zirvesinde festival kapsamında gerçekleştirilen etkinlikle bir ilke daha imza atıldı. Kültür Bakanlığı Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü Mersin Devlet Opera ve Balesi, Solo-Koro-Bale Orkestra gösterisi yaklaşık 1 saat süren gösterisiyle izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı. Zorlu tırmanış sonunda zirveye varan ziyaretçiler, gösterilerle yorgunluk attı.

Adıyaman Valisi Halil Işık yaptığı açıklamada, Anadolu’da yüzyıllardan beri pek çok uygarlık gelip geçtiğini belirterek, “Bu uygarlıklardan kalan eserler ve anıtlarda geçmişi bütün canlılığı ile yaşatmaktadır. ülkemizdeki bu zengin kültürel miraslar içinde yer alan İ.Ö 162- İ.S. 72 yılları arasında Adıyaman Bölgesinde hüküm sürmüş olan Kommagene Krallığının, güçlü ismi Kral 1. Antiochos tarafından Adıyaman ili Kahta ilçesi Karadut Köyü sınırları içinde 2206 metre yükseklikte yaptırılan, Nemrut Dağı zirvesindeki Antik Dünyanın bu en görkemli anıtları, mimarlık ve heykeltraşlık alanında keşfedildiği 1881 yılından bugüne de dünyanın her yerinde yankı bulmuştur. “dedi.

Festival etkinlikleri çercevesinde yapılan ören yerleri gezisinde Restarasyonu yapıldıktan sonra taşıt trafiğine kapalı Tarihi Cendere Köprüsü de gezildi. Taşıt trafiğine kapatılan köprünün bölgeyi gezen konukları taşıyan resmi ve özel araçlarca kullanılması ise vatandaşların tepkisine neden oldu.




NTV-MSNBC
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2006 Pazartesi 16:06:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?