18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Dinamitle balık avı tarihi eserlere zarar veriyor

Batman'ın Hasankeyf İlçesi'nde, balık avlamak için kullanılan dinamitlerin tarihe eserlere ağır hasar verdiği belirtildi.
Dinamitlerin yasaklanması için ilgili yerlere şifaen talepte bulunduklarını söyleyen Hasankeyf Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, taleplerini resmiyete dökeceklerini kaydetti. Uluçam, sabah 04.30-05.30 saatleri arasında, Zeynelbey Türbesi ile Hasankeyf Köprüsü arasında, kalan bölümde ardı ardına dinamitlerin patlatıldığını belirterek, bunun devam etmesi durumunda başta Zeynelbey Türbesi olmak üzere çeşitli tarihi eserlerin yıkılacağını vurguladı.
Her patlamada tarihi eserlerde çeşitli çatlakların oluştuğuna ve taşların yerlerinden oynadığına dikkat çeken Prof. Dr. Uluçam, "Dinamitler, tarihi eserler açısından bir deprem niteliğinde şok etkisi yapıyor. Dinamit patlatılması nedeniyle, zaten yılların getirdiği yıpranmayla 'SOS' veren tarihi eserlerin yıkılması söz konusu. Zeynelbey Türbesi ve kale başındaki kule, bundan zarar gören tarihi eserlerin başında geliyor. Durumu şifaen kaymakamlığa bildirmiştik. Resmi yazıyla kaymakamlık, Kültür Müdürlüğü ve valiliğe müracaat edeceğiz" dedi.
.
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2005 Çarşamba 12:57:35
Güncelleme :29 Ekim 2005 Cumartesi 12:16:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?