7
Mayıs
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

3 öğrenciye 7.5 yıl

Diyarbakır'da, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması için imza toplayan 3 öğrenciye 7.5 yıl hapis cezası verildi.

Diclekent semtinde Ocak ayında Öcalan'ın serbest bırakılması ve siyasi irade olarak kabul edilmesine ilişkin imza toplarken yakalanarak haklarında dava açılan Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü 1. sınıf öğrencisi Murat Ataç ile 4. sınıf öğrencisi Murat Demez ve ÖSS'ye hazırlanan Tülay Öner hakkında dava açılmıştı. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görünen davada tutuklu olarak yargılanan 3 sanıktan Murat Demez, şiddet içermeyen dilekçe hakkını kullandığını ve dilekçelerin Cumhurbaşkanlığı ve TBMM'ye hitaben hazırlandığını söyledi. Murat Ataç ise, öğrenci olduğunu, resmi makamlara gönderilmek üzere hazırlanmış dilekçenin yasa dışı kabul edileceğini düşünmediğini ifade ederek, beraatını istedi. Tülay Öner de, dilekçenin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ve ÖSS'ye hazırlandığını belirtti.

Mahkeme heyeti, 3 sanığa, TCK'nın 314/2. maddesi uyarınca 7.5'ar yıl hapis cezası verirken, takdir hakkını kullanarak cezalarını 6'şar yıl 3'er aya düşürerek tahliye istemlerini reddetti. Öcalan için imza toplayan sanıkların daha önce TCK'nın 215. maddesine göre 10 ay hapisle cezalandırıldığı, ağır ceza mahkemelerindeki benzer davalara göre ilk kez sanıkların örgüt üyesi kabul edilip cezalandırıldığı kaydedildi.
Mahkemenin kararıyla ilgili Diyarbakır Barosu'ndaki hukukçular ise, hazırlanan Terörle Mücadele Yasa Taslağı'nın yürürlüğe girmeden uygulanmaya başlandığını, bu cezanın Yargıtay'da onanması halinde emsal olabileceğini savundu.

.
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2006 Salı 21:02:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?