5
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Gaffar Okkan davasında karar çıktı

Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ile 5 koruma polisinin şehit edildiği suikastte silah kullandığı iddiasıyla hakkında müebbet hapis istemiyle dava açılan R.D. tahliye edildi.

Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ile 5 polis memurunun şehit edildiği suikaste katıldıkları gerekçesiyle haklarında ömür boyu hapis istemiyle dava açılan F.F.K., R.D.. ve M.D.'nin yargılanmasına Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada Gaffar Okkan suikastinde silah kullandığı iddiasıyla hakkında ömür boyu hapis cezası istenen tutuksuz sanık R.D. ile tutuklu F.F.K. hazır bulunurken, tutuksuz M.D. ise duruşmaya katılmadı. Duruşmada, sanık R.D., terör örgütü Hizbullah adına faaliyetlerde bulunduğunu, ancak kesinlikle Gaffar Okkan suikastinde silah kullanmadığını söyledi. Sanık savunmalarının alınmasının ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, aradan sonra, sanık R.D.'nin 1986 yılında terör örgütü Hizbullah'a katıldığını, örgüt adına Diyarbakır'daki çeşitli camilerde sorumluluk yaptığını; ancak her ne kadar 24 Ocak 2001 tarihinde Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ve 5 koruma polisinin şehit edildiği suikaste katıldığı için hakkında müebbet hapis istemiyle dava açılmış ise de, sanığın bu eyleme katıldığına dair kesin, şüpheden uzak ve inandırıcı somut delil elde edilmediğinden sanığı örgütsel faaliyetleri nedeniyle 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Geçen duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan R.D., tutuklu kaldığı süre, cezasını karşıladığı için serbest kaldı.

ÖMÜR BOYU CEZA ALDI

Sanıklardan F.F.K. ise 1991 yılından beri Hizbullah'ın sözde askeri kanadında faaliyet göstermek, 1995 yılında Diyarbakır'ın Bismil ilçesi Emniyet Müdürlüğü'ne ait personel ve araç sayısı, lojman koruma tedbirleri ve polis kontrol noktaları ile ilçede PKK'lı teröristler ve devlet ajanı olarak nitelendirilen şahıslar hakkında istihbari çalışma yaparak örgüte aktarmak, Sadık Kortak ile Sadık Sezer adlı vatandaşları öldürüp 2 vatandaşı da yaralamak suçlarından TCK'nın 146/1 maddesi uyarınca ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Sanıklardan M.D. ise, öldürülen örgüt lideri Hüseyin Velioğlu ile ''Şura'' üyeleri İsa Altsoy ve Edip Gümüş'ün propagandalarıyla Hizbullah örgütüne katılmak, siyasi eğitimler sonucu çok sayıda kişiyi örgüte kazandırmak ve Hüseyin Velioğlu'nun öldürülmesinden sonra örgütü yeniden toparlamaya çalışmak suçlarından 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2007 Cuma 16:18:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?