7
Mayıs
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

Baydemir'e 2 yılda 129 soruşturma

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı DTP'li Osman Baydemir hakkında 2 yıl içerisinde savcılıklar tarafından toplam 129 soruşturma açılırken, 42 dosya için takipsizlik kararı verildi. Baydemir, hakkında açılan 44 davadan 27'sinden beraat ederken, savcılıkların 43 ayrı soruşturma sürdürdüğü belirtildi.

Çeşitli konularda yaptığı açıklamalar, katıldığı PKK'lıların cenaze törenlerinden ve Nevruz kutlamalarında belediyeye ait otobüsleri tahsis ettiği iddiasıyla Baydemir hakkında 129 soruşturma açıldı. Baydemir hakkında açılan soruşturma dosyalarından 42'si takipsizlik kararı ile sonuçlandı. Baydemir hakkında açılan davalardan asliye ceza mahkemelerinde 15, ağır ceza mahkemelerinde 6, DGM'lerden de 6 beraat kararı çıktı. Sulh ceza mahkemelerinde 2, asliye ceza mahkemelerinde 12 ve kapatılan DGM'lerin yerine açılan ağır ceza mahkemelerinde 3 olmak üzere halen 17 dava ise henüz sonuçlandırılamadı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine başladığı 2004 yılından itibaren ise hakkında açılan dava ve soruşturmaların arttığı Baydemir hakkında, 2006 yılının ilk 6 aylık zaman dilimi içerisinde 22 soruşturma açılırken 6'sı davaya dönüştürüldü.

Osman Baydemir hakkında en çok, ‘Dernekler Yasası'na muhalefet', PKK'nın yayın organı konumundaki ‘ROJ TV'ye konuşmak, ‘Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek”, ‘Güvenlik güçlerini alenen tahkir ve tezyif etmek' gibi suçlamaları yöneltildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir'e Diyarbakır'da 28 Mart'ta başlayan ve 3 gün süren olaylar sırasında ‘Bölücü içerikli konuşma yapmak', ‘ROJ TV'nin kapatılmaması için DTP'li 56 belediye başkanı ile birlikte Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e mektup göndermek', ‘Kürtçe davetiye göndermek', bir dergideki röportajda ‘Halkı ırk veya bölge farklılığını gözeterek açıkça aşağılamak', ‘PKK'lıların taziyelerine gitmek' iddiasıyla da davalar açılmıştı.



Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2006 Pazartesi 11:51:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?