4
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

Davaya 'disket' damgası

Diyarbakır’da görülen Hizbullah ana davasına, Beykoz operasyonunda ele geçirilen ve 5 yıldır teknik çözümlemesi yapılamayan disketler ve kasetler damgasını vurdu.

Mahkeme heyeti, önceki duruşmada çözümlerin yapılması için ilgili makamları yazdığı yazıya olumlu yanıt alamazken, sanık avukatları, çözümlemelerin yapılmamasına tepki gösterdi.

İstanbul Beykoz’da yakalanan örgütün üst düzey yöneticilerinden Cemal Tutar ve Edip Gümüş’ün de aralarında bulunduğu 24 sanıklı Hizbullah ana davasına, Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Tutuklu 23 sanığın katıldığı duruşmada, Beykoz operasyonunda ele geçirilen ancak teknik çözümlemeleri 5 yıldır yapılamayan bilgisayar disketleri ve video kasetleri ile ilgili tartışma öne çıktı.

Mahkeme heyeti, önceki duruşmada çözümlerin yapılması için ilgili makamları yazdığı yazıya olumlu yanıt alamazken sanık avukatları, çözümlemelerin yapılmamasına tepki gösterdi.

Avukatların, bu sorunun çözümlenmesini talep etmesi üzerine, mahkeme heyeti, konuyla ilgili bugüne kadar yazılmış tüm yazıların toplanarak yeniden değerlendirilmesi, Diyarbakır, Ankara ve İstanbul’daki ilgili birimlere de yeniden yazı yazılmasına karar verdi.

HİZBULLAH OPERASYONLARININ GEÇMİŞİ

17 Ocak 2000’de Beykoz’da Hüseyin Velioğlu’nun öldürüldüğü operasyon Türkiye’de pek çok şeyin başlangıcı oldu.

Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı’nın da aralarında bulunduğu pekçok faili meçhul cinayet bu operasyon sonucu çözülürken, operasyonun beyin takımında yer alan Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ise bu örgüt militanlarınca katledildi.

Beykoz’daki operasyonda örgütün askeri kanat sorumlusu Edip Gümüş ile arşiv sorumlusu Cemal Tutar yakalandı.

Bu güne kadar çok az şey bilinen örgütün arşivi ele geçirilince Türkiye’yi sarsan olaylar bir biri ardı sıra gelmeye başladı.

Önce Üsküdar’da 10, ardından da Diyarbakır’da Mardinkapı semtinde bulunan mezarevde ise 13 ceset çıkarıldı.

Örgüte girmek için başvuran binlerce kişinin kimliği belirlenirken, Hizbullah militanı Murat Filiz’in gönderdiği bir not, Umut operasyonunun başlamasına neden oldu.

Böylece Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok ve Muammer Aksoy’un da aralarında bulunduğu pek çok faili meçhul cinayet aydınlatıldı.

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde işlenen yazar Gonca Kuriş, ve HEP milletvekili Mehmet Sincar cinayetleri başta olmak üzere pek çok olay aydınlatıldı.

Hizbullahın beyin takımının yakalanmasına yol açan operasyonun ardından Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan bu örgüt militanlarınca şehit edildi. 17 Ocak operasyonun üzerinden yaklaşık 6 yıllık bir süre geçti.

Bu süre içinde örgüt büyük ölçüde çözüldü.

.
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2005 Perşembe 17:00:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Deniz TÜRK IP: 81.214.224.xxx Tarih : 24.11.2005 17:51:31
A.Gaffar Okkan katledilmedi ŞEHİT Oldu. Lütfen görevi, vatanı, milleti uğruna ölenlerle yoluna gidenleri aynı kefeye koymayalım.