7
Mayıs
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

Diyarbakır Cezaevi davası karara kaldı

Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 10 kişinin ölümü, 23 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olaylardan sonra açılan 72 sanıklı 'Diyarbakır Cezaevi' davası karar verilmek üzere ertelendi.

Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 24 Eylül 1996 tarihinde meydana gelen olaylarda, 10 tutuklu hayatını kaybetmiş, 23 tutuklu da yaralanmıştı. Olaylar sonrasında 35'i asker, 29'u polis ve 8'i gardiyan olmak üzere toplam 72 kişi hakkında "Görevi kötüye kullanmak" ve "Kasten adam öldürmek" suçlarından 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

7 mahkeme başkanıyla çok sayıda savcı değiştiren ve toplam 55 duruşması görülen dava, sanık askerlerin terhis edilmesi, diğer görevlilerin başka yerlere atanması nedeniyle bir türlü sonuçlandırılamıyordu. Operasyon tanıklarının ifadelerinin alınmaması üzerine dava, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşınmıştı.

Tutuksuz yargılanan sanıkların katılmadığı duruşmaya, sanık avukatları da hava muhalefeti nedeniyle gelemedi. Duruşmada söz alan müdahil avukatlardan Sezgin Tanrıkulu, adaletin mahkeme salonunda tecelli etmesi gerektiğini belirterek, "Adaleti başka yerde aramak istemiyoruz" dedi.

Daha sonra mütalaasını veren savcı, 3 sanığın beraatini, aralarında cezaevi doktorunun da bulunduğu 7 sanıkla ilgili davanın zaman aşımına uğramasından dolayı düşürülmesini, 62 sanığın ise 8'er yıl hapis cezasına çarptırılarak, cezalarının ertelenmesini istedi. Ancak mahkeme heyeti, sanık avukatlarının duruşmaya gelmemesi nedeniyle, duruşmayı karar vermek üzere 27 Şubat'a erteledi.

Bu arada, olayların ardından Gaziantep'e sevk edilirken hayatını kaybeden mahkumlardan Kadir Demir'in ölümüyle ilgili, haklarında ayrı bir dava açılan 10 askerden 2'si hakkında ifade vermedikleri gerekçesiyle tutuklama kararı çıkartıldı.

.
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2006 Pazartesi 17:04:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?