4
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

Hırsızlığın önü alınamıyor

Diyarbakır'da, son aylarda artan özellikle kapkaç ve yankesicilikle ev ve iş yerinden yapılan hırsızlıkların önüne geçilemez duruma gelindi. Emniyet Müdürlüğü web sitesinden alınan istatistiki bilgilere göre, 25 günde hırsızlar, 30 bin 753 YTL ile 94 cep telefonu, 2 bin 156 ABD Doları ve 700 Euro'ya sahip oldu.

Güneydoğu'da devam eden göç ve beraberinde getirdiği işsizlik, özellikle 12-30 yaş arası gençleri hırsızlık gibi suçlara itiyor. Son dönemlerde bölgede yaşanan terör ve kapkaç olaylarına karşı büyük mücadele ve emek sarf eden Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, kapkaç ve diğer hırsızlık suçlularının önüne geçmeye çalışıyor. Sayıları gün geçtikçe artan hırsızlar, Haziran ayının ilk 25 gününde kapkaç suretiyle 49 cep telefonu, 650 YTL, 21 kol çantası, tantanacılık suretiyle 5 bin 450 YTL, ev ve iş yerine girmek suretiyle 2 bin 146 ABD Doları, 700 Euro, 12 bin 885 YTL, 45 cep telefonu, 13 bilezik, 39 çeyrek altın, 5 küpe, 2 kolye, ayrıca 7 bin değerinde altın, yankesicilik suretiyle 4 bin 768 YTL çaldı. Hırsızlar böylece, toplam 30 bin 753 YTL ile 94 adet cep telefonu ve çok sayıda ziynet eşyasının sahibi oldu.

Kentte artan hırsızlık vakalarına karşı ek önlemler alan Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekipleriyle Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, özellikle kapkaçla etkin mücadele için valiliğin desteğiyle kamera aldı. Hırsızlığın yoğun olduğu bölgelere yerleştirilen kameralar, yaklaşık 18 saat görüntü kaydı yapıyor. Kameraya yakalanan hırsızlar, en geç 10 dakika içinde ekipler tarafından yakalanıyor.

Vatandaşlarla birlikte esnaf da kentte günbegün artan hırsızlık vakalarından dert yanıyor. Özellikle hırsızlık olaylarının yoğun olduğu Suriçi Semti'nde esnaf, hırsızlık olayları nedeniyle işlerinin kötüye gittiğini söyledi. Hırsızlık vakalarının satışlarını olumsuz etkilediğinden yakınan esnaf, "Vatandaşlar, artan kapkaç ve hırsızlık nedeniyle çarşı pazara çıkamaz duruma geldi. Çarşı pazara mecburen çıkanlar da yanlarına para almıyor ve bizden alış verişlerini mecbur kaldıkları için borç karşılığında yapıyorlar. Suriçi Semti'nde fazlasıyla olay oluyor. Biz de polise yardım etmek istiyoruz, ancak kapkaççı yalnız değil, yalnız olmadığı için de ona müdahalede bulunduğumuz takdirde, arkadaşları kesici aletleriyle yardıma geliyor ve bize zarar veriyorlar. Bu nedenle, kapkaççıların yaptıklarına seyirci kalmak zorunda kalıyoruz" şeklinde konuştu.

Suriçi esnafı, soruna köklü çözüm getirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Polis yakalıyor, ancak Adliye serbest bırakıyor. Öyle durumlarla karşılaşıyoruz ki, hırsız polisten önce adliyeden çıkıyor. Polisin adliyeye götürdüğü hırsız, serbest bırakılırken, polis olayla ilgili evraklarla ilgilenmek zorunda kaldığı için hırsızdan sonra çıkmak zorunda kalıyor. Hükümet, bu tür suçlara caydırıcı ağır cezalar vermelidir" açıklamasında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2005 Cumartesi 12:35:46
Güncelleme :30 Temmuz 2005 Cumartesi 12:39:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?