4
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

İHD'nin ilginç görevi

Diyarbakır'da zabıta ekiplerinin dilencilere yönelik denetim yapacağı haberini alan İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, zabıtanın dilenci operasyonunda hazır bulundu. Zabıtanın, her türlü kolluk görevini insan hakları ölçüleri çerçevesinde gerçekleştirmesi gerektiğini dile getiren İHD Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Demirtaş, "Her türlü uygulama, insan haklarına uygun olmalı. İHD olarak, bu olayın takipçisi olacağız" dedi.

Yaz aylarında Diyarbakır'da artan dilencilere yönelik geniş kapsamlı bir operasyon başlatan zabıta ekipleri, dilencilere aman vermiyor. Perşembe ve Cuma günleri cami, türbe ve kentin işlek caddelerinde dilenen vatandaşlara yönelik denetim yapan zabıta ekipleri, tespit ettiği dilenciler hakkında yasal işlem başlatırken, denetimlerin yapıldığı Lise Caddesi'nde İHD yetkilileriyle karşılaştı. Zabıtalardan yapılan operasyon ile ilgili bilgi alan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Demirtaş, dilencilere karşı insanlık dışı bir uygulama yapılmamasını istedi.

Zabıtanın her türlü kolluk görevini insan haklarına göre yapmak zorunda olduğunu dile getiren Demirtaş, "Dilencilerin ne şekilde alındığına şahit olmadım, ama her türlü uygulama insan haklarına uygun yapılmalı. Yoksulluk nedeniyle Diyarbakır'da bir dilenci sorunu var. Bu, hepimizin sorudur. Yerel yönetimler sorun çözmek istiyorsa, bu kişilerin hakları ihlal edilmeden yapılmalı. Görevlilerin bu konuda azami gayreti göstermeleri gerekir. Dilenciler toplatılırken zor kullanılmaması gerekir. Çünkü bu insanlar, zabıtaya karşı zor kullanacak güçte değil, insani ölçüler çerçevesinde hareket etmek gerekir. Biz İHD olarak bu olayın takipçisi olacağız. Bu insanların işlemlerinin bir an önce bitirilmesi ve derhal serbest bırakılması için girişimde bulunacağız" dedi.

Dilencilere yönelik sıkı mücadele başlattıklarını söyleyen Zabıta Amiri Nurullah Süer, "Diyarbakır genelinde rutin olarak yaptığımız denetimler sürmektedir. Yaz aylarında kentimize çok sayıda dilenci gelmektedir. Büyükşehir ve alt kademe belediyeler ile birlikte ortak denetimler başlatmış bulunmaktayız. Bütün dilencileri yakalayıp, haklarında yasal işlem başlatıyoruz. Yakaladığımız 10 dilenci, adli mercilere sevk edilecek. Çalışmalarımız her hafta sürecektir" şeklinde konuştu.

Zabıta tarafından alınan dilencilerin, Yenişehir Belediyesi'ne götürüldükten sonra üst aramasından geçirilip, kimlik bilgileri alındıktan sonra haklarında yasal işlem başlatılacağı öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2005 Perşembe 16:30:50
Güncelleme :25 Ağustos 2005 Perşembe 16:33:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?