7
Mayıs
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

Sur Belediye Başkanı Demirbaş'a soruşturma

Avusturya'nın başkenti Viyana'da geçen ay düzenlenen Avrupa Sosyal Formu'na, 'Çok Dillilik Işığında Belediyecilik ve Yerel Yönetimler' adlı raporu sunan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, hakkında açılan soruşturma kapsamında 2 mülkiye müfettişine ifade verdi.

Başkan Demirbaş soruşturma ili ilgili yaptığı açıklamada, Avusturya'nın Viyana Kenti'nde düzenlenen Avrupa Sosyal Formu toplantısına katıldığını belirterek, "Bu toplantıda 'Çok Dillilik Işığında Belediyecilik ve Yerel Yönetimler' ile ilgili hazırladığım makaleyi sundum. Makalede tek ulus, tek dil anlayışının terk edilmesi gerektiğini savunuyorum. Ulus-devletin mevcut yapısıyla, içinde barındırdığı farklı yaşam biçimlerini eşit olarak bir arada tutmasının mümkün olmadığını dile getirdim. Türkiye yıllardan beri bu sınırlar içinde yaşayan herkesi tek tipleştiren bir politika benimsemiştir. Bu durum, çok kültürlülük anlayışına ters düşerken, inkar ve asimile eden despot bir anlayışa tekabül eder. Tek ulus, tek dil yaklaşımı terk edilerek çoğulcu ve katılımcı bir süreç oluşturulması gerektiğini" dedi. Merkezi idare çerçevesinde yapılan reformların demokratikleşme amacına yönelik olsa dahi, demokrasi teorisinin toplumsal alana yansıması için yerel yönetimlerin özerkleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Abdullah Demirbaş, "Yerel yönetimlerin demokratik usullerle işbaşına gelen hizmet kuruluşları olarak belediyeler, tam da bu noktada önem teşkil ediyor.

Çeşitli ülkelerde var olan çok dilli uygulamalar anayasal açıdan güvence altına alınarak belediyeler tarafından uygulanmaktadır. Belediyeler halkın ihtiyaçlarını karşılarken, bu ihtiyaçları yine halk ile iletişime geçmek suretiyle tespit etmektedirler. Belediyelerin yerelde halk ile bire bir olan diyalogu bu hizmet kurumlarını yerel dillerin anlaşılması sorunu ile karşı karşıya getirmektedir. Belediyelerin çok dilli bir yöntem benimsemeleri hem varoluş nedenlerinden hem de demokratik çoğulculuktan kaynaklanan bir zorunluluktur" ifadelerini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2006 Cuma 21:25:02
Güncelleme :3 Şubat 2006 Cuma 21:28:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?