8
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

Tarihi eser kaçakçılığı operasyonu

Diyarbakır'da Van'dan getirilen çok sayıda paha biçilmez tarihi eser ele geçirilirken, olayla ilgili yakalanan 3 kişi adli mercilere sevk edildi.

Edinilen bilgiye göre, A.D. ve A.A. isimli şahısların Van'dan temin ettikleri iddia edilen tarihi eseri Diyarbakır'a getirerek pazarlayacakları ihbarının alınması üzerine Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Söz konusu şahısların üzerinde ele geçirilen, haç işareti şeklinde ön kısmı insan ve hayvan motifleri ile çeşitli yazılar bulunan bakır ve tunç madeninden yapıldığı öğrenilen tarihi eserin, Bizans dönemine ait paha biçilmez değerde olduğu tespit edildi. Ekiplerce gerçekleştirilen ikinci tarihi eser operasyonunda ise, Batman'dan Diyarbakır'a pazarlamak amacıyla çok miktarda tarihi eser getireceği ve bu eserleri Yeni Hal civarında alıcı şahıslara pazarlayacağı öğrenilen S.D. isimli şahsın yakalanması için harekete geçildi.

Ekipler, tarihi eserleri pazarlamak için bekleyen S.D.'ye yönelik yaptığı operasyonda, M.Ö. 1000 yıllarına ait 14 santimetre uzunluğunda 13 santimetre yüksekliğinde metalden yapılmış, yeşilimsi geyik heykeli, Roma dönemine ait yeşil renkli 10 santimetre uzunluğunda ve metalden yapılmış 2 adet kadın heykeli, Roma dönemine ait 7 santimetre uzunluğunda metalden yapılmış kadın heykeli, Hitit dönemi 2000 yıllarına ait 3.5 ve 4 santimetre uzunluğunda 5 santimetre yüksekliğinde yeşilimsi hayvan heykeli, M.Ö. 1000 yıllarına ait 3.5 ve 4 santimetre uzunluğunda 2 adet metalden yapılmış hayvan heykeli, Roma dönemine ait taşında Roma İmparatorluğu'na ait kase bulunan, üzerinde 2 adet kadın figürü olan ve altından yapıldığı belirlenen 2 adet yüzük, Helenistik döneme ait üzerinde bir tarafında erkek figürü, diğer tarafında da 2'şer adet insan figürü bulunan 3 adet metal sikke ve 4 santimetre uzunluğunda metalden sikke ele geçirilerek muhafaza altına alındı.

Ele geçirilen tarihi eserlerin değerinin 450 bin YTL olduğu tahmin edilirken, her iki olayla ilgili toplam 3 şahıs yakalandı. Haklarında 2863 S.K.M. Tarihi Eser Kaçakçılığı suçundan işlem yapılan şahıslar, adli mercilere sevk edildi.

.
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2006 Çarşamba 20:30:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?