5
Mayıs
2024
Pazar
MERKEZ - KİLİS
Belediye Sayfaları
Nufus
118.457
Yüz Ölçümü
1.521
İlçe Sayısı
4
Vali
Nufus
92.094
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
54
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Eski Hamam

Kilis Meşetlik Mahallesi’nde Eski Hamam Sokağı’nda bulunan bu hamamı Kilis’in ilk sancak beyi Emir Kasım’ın oğlu Emir Canbolat yaptırmıştır. Hamamın mimarı bilinmemektedir. Giriş kapısı üzerinde iki satır halinde sülüs yazılı kitabesi bulunmaktadır.

Bu kitabenin mealen anlamı şöyledir:

Bu mübarek hamamı 970 (1562) yılında, Sultan selim oğlu Efendimiz, Yüce Sultan, Büyük Hakan Allah onun mülkünü dâim kılsın. Sultan Süleyman’nın hükümdarlık günlerinde Emir Kasım oğlu Emir Canbolat yaptırdı”.

Eski Hamam, tek hamam olarak soğukluk, ılıklık ve sıcaklıktan meydana gelmiştir. Dört eyvanlı hamam planında olup, köşelerine hücreler yerleştirilmiştir. Ancak bu hamam aynı eksen üzerinde değildir. Hamam düzgün siyah ve sarı taşlardan yapılmış, kubbelerde tuğla kullanılmıştır.

Hamamın portali kuzey cephesinde olup, burada düz atkılı üç pencereye yer verilmiştir. Sivri kemerli portal bu cephenin doğusunda olup, iki tarafında yonca yapraklı panolar ve üzerinde de kitabesi bulunmaktadır. Portalden beşik tonozlu dar bir dehlize, oradan da sivri kemerli bir kapı ile soyunmalık bölümüne geçilmektedir. Soyunmalık bölümü kare planlı olup, 1.00x11.00 m. ölçüsündedir. Üzeri 6.40 m. çapında kasnaksız bir kubbe ile örtülüdür. Bu kubbenin ağırlığı birbirine sivri kemerlerle bağlanmış, dört paye üzerine oturtulmuştur. Kubbenin altında sekizgen bir şadırvan bulunmaktadır. Soğukluktan sivri kemerli bir kapı ile beşik tonozlu dehlize, oradan da ılıklığa geçilmektedir. Ilıklığın üç tarafında üç eyvan olup, dikdörtgen planlıdır. Üzeri basık bir kubbe ile örtülüdür. Eyvanın doğu ve batısına iki hücre yerleştirilmiştir. Ilıklık bölümünden sivri kemerli bir kapı ile sıcaklığa geçilir. Sıcaklık haçvari planda, dört eyvanlı ve dört halvetlidir. Orta mekan basık bir kubbe ile örtülmüştür. Bu kubbe üzerinde, üzerleri fanuslu aydınlık delikleri bulunmaktadır. Sıcaklıktaki haçın kollarını oluşturan eyvanlar beşik tonozludur. Sıcaklığın ortasına beyaz ve kırmızı taşlardan yapılmış sekizgen göbek taşı yerleştirilmiştir. Sıcaklığın güneyinde külhan, batısında da bir havuza yer verilmiştir.

Hamamın portali dışında iç mekanlarda bezemeye rastlanmamaktadır. Bu hamam 1992 yılına kadar harap bir durumda iken, aynı yıl Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi 16:15:01
Güncelleme :26 Haziran 2009 Cuma 17:03:21

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?