3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Süleyman Amak


Mardin’de Amak Aşireti lideri Süleyman Amak’a ait 250 yıllık şato, kültürevine dönüştürüldü. Kültürevinin açılışı, törenle yapıldı.

Açılışa Mardin Valisi M. Temel Koçaklar, Mardin Bağımsız Milletvekili Muharrem Doğan, Belediye Başkanı Metin Pamukçu, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda davetli katıldı. Diyarbakır Kapı Mahallesi’nde bulunan ve uzun süre Amerikan koleji olarak Pirot-2 köşkü adıyla kullanılan şato, Amak Aşireti tarafından restore edilerek, "Süleyman Amak Kültür Evi" olarak hizmete açıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Vali Temel Koçaklar, eski Mardin evlerinin devlet katkısı olmadan sahipleri tarafından restore edilerek tarihe kazandırılmasını çok anlamlığını bulduğunu ifade ederek, "Düşünceyi uygulamaya geçiren ve tarihi binaları restore ederek yeniden tarihe kazandıran vatandaşlarımızın bu faaliyetlerini, örnek teşkil etmesi bakımından çok önemli buluyorum. İl Özel İdare imkanlarının yanında sivil toplum kuruluşlarının ve hayırsever vatandaşların, restorasyon çalışmalarında büyük desteklerini gördük. Son zamanlarda vatandaşlarımızın kendi evlerini tarihi yapıya uygun restore etmelerini önemsiyoruz" dedi.
Amak Aşireti’nin lideri Süleyman Amak ise kültürü evinin UNESCO’ya aday olan Mardin’in tanıtımına vesile olacağına inandığını dile getirerek, "Bu tarihi evi restore ettik. Biz bu evi Mardin’in, Mardinliler’in ve turizmin hizmetine sunuyoruz. İsteyen vatandaşlarımız özel günlerini, davetlerini ve sergilerini bu evde ücretsiz yapabilirler" şeklinde konuştu.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar