1
Haziran
2024
Cumartesi
EĞİTİM

Midyat'tan eğitim manzaraları!

Eğitim öğretimin başlamasıyla birlikte okullarda yaşanan sıkıntılar artık dayanılmaz bir alacak gibi.

1956 yılında Midyat’ta açılan ve ilk okul olma özelliğini taşıyan Atatürk İlköğretim Okulu'nda şu anda 1913 öğrenci eğitim görüyor. Normalin çok üstünde öğrenci kaydı yapılan okulda 24 kişilik daracık sınıflarda 46 öğrenci eğitim görüyor. 18 dersliği bulunduğu okulda normal öğrenci kapasitesi 1080 iken normalin bir kat fazlası öğrenci kaydı bulunan okulda 1913 öğrenci eğitim görüyor.

“sınıflar havalanmıyor ve sınıfa hakimiyet sağlanmıyor”

Öğrencilerden adım atılamayacak duruma gelen okulda yaşanan bu sıkıntının üstüne birde okulda yaşanan diğer sıkıntılar da yaraya tuz biber oluyor.

Okulda hizmetli yok
1913 öğrencisi bulanan okulda okulun temizlik işlerini yapacak, lavabo ve tuvaletleri temizleyecek hizmetli bulunmadığından bütün yükü öğrenciler üstlerine almış durumda. Okulun lavabo ve tuvaletlerini temizleyen öğrenciler şuan için kendi başlarının çaresine bakmaya çalışırlarsa da etrafta yine kir ve çöpten geçilmediği gözlerden kaçmıyor.

Sular akmıyor
Gölcük Mahallesi 7. sokakta bulunan okulun şebeke suları akmıyor. Yaklaşık 2 bin öğrencisi bululan okulda öğrenciler tuvalet ihtiyaçlarını giderdikten sonra ellerini yıkayamıyor. İçecek su ihtiyacını karşılayamıyor ve çevre temizliğinden sonra öğrenciler kirli elleriyle derse girip ders işlemek zorunda kalıyorlar. Öte yandan öğrencilerin içecek su ihtiyaçlarını karşıladıkları ortaokul bölümündeki taştan su deposunun ise adeta bir pislik yuvası haline geldiği, üstünün açık olduğu ve borularının pastan ve kirden geçilmediği görüldü.

Çöpler bidonları boşaltılmıyor
Okulda oluşan çöplerin ilgili merciler tarafından boşaltılmaması yüzünden çöp bidonları taşmış ve çöpler etrafa saçılmış durumda. Çocukların sağlığını tehdit edecek derecelere varan bu manzaranın da içler acısı olduğu ve küçük öğrencilerin çöp üzerinde çöpleri karıştırdıkları görülmektedir.

İhata duvarı yok
Okulun tali yolla bitişik olması nedeniyle teneffüslerde dikkatsizce oyun oynayan çocukların ihata duvarı olmadığı için yol üzerine kadar gittikleri ve aşırı sürat yapan bazı araçların altında kalarak kazalara adeta davetiye çıkarıldığı görülmektedir.

Kız erkek aynı tuvaleti kullanıyor
Bugüne kadar hiçbir yerde örneklerine rastlanmayan birinci kademe 1.–5. sınıf kız ve erkek öğrenciler aynı tuvaleti kullanıyor olması. Okulun içinde başka tuvalet bulunmadığı için kız ve erkekler aynı tuvaleti kullanıyor. Sular akmadığı için de tuvaletlerin pislik içinde olduğu ve çok kötü bir havayı dışarı verildiği, öğrencilerin içeri girerken ağız ve burunlarını kapattıkları görüldü.

Nem ve rutubet içinde ders
Okulun bazı sınıflarında ise birinci kademe öğrencilerinin nemli ve rutubetlenmiş duvarlara bitişik bir vaziyette ders işledikleri görüldü.

Mehmet Halis İş-KENTHABER
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2005 Perşembe 00:44:26
Güncelleme :1 Ekim 2005 Cumartesi 17:41:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aydın bilgiç IP: 82.205.199.xxx Tarih : 29.09.2005 10:53:18
VE İŞTE BİZİM HALİMİZ... heryerde bangır bangır bagırıp oy ısteyen mılletvekıllerımız nerde su an cok merak edıyorum.Mılli egıtım ımkanları malum,onun için mılletvekılerıne gorev dusuyor guzel abılerım yenı okullara karsı degılım ama yenı okullar yapacagınıza eskı okullarımıza sahıp cıksanıza hemde mıdyatın ılk yapılan okullarından bırı COK YAZIK COK....