15
Haziran
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Şarap sezonu açıldı

Midyat’ın dillere destan olmuş ev şarabının üretimine başlandı. Büyük zahmetlerle hazırlanan el emeği, göz nuru şaraplar, yaklaşık 40 günlük bir bekleme süresinden sonra sofralık hale gelecek. Midyat Süryani şarabının yıllardan beri Süryani halkı tarafından evde yaptığı biliniyor. Kendisi de Süryani olan Yusuf Uluışık (55) ise, ürettiği şaraplar sayesinde bunları satıp kendisine bir iş sahası açmış durumda.

Midyat ilçesinde ikamet eden Süryani vatandaşlarımızdan Yusuf Uluışık yaklaşık 40 yıldır şarap ürettiğini ilk başlarda ev için yapmış olduğu şarabı şimdilerde fazlasıyla üreterek, şaraba merakı olanların ihtiyacına da cevap verdiğini belirtti.

Bu işi üç yıl önce pazar haline getirdiğini belirten Uluışık, "Bundan önce yılda bir ton şarap üretip satıyordum ama bu yıl beş ton şarap ürettim diyerek bunun için 7.5 ton üzüm sıktım” dedi.

Tek yardımcısının 80 yaşındaki Peyruze isimli annesi olduğunu vurgulayan Yusuf Uluışık, şarabı en iyi şekilde çıkarmak için hiçbir yorgunluk, zahmet ve insan gücünü esirgemediğini söyleyerek, şarabın tam kıvamında sert ve tatlı olması için üzüm yetişmesi sırasında çok büyük bir titizlik gösterdiğini açıkladı.

Şarabı üretmek için 3 büyük bağının bulunduğunu ve üzüm ağaçlarına canından daha çok baktığını belirten Uluışık, “Ben ilk önce şarabımın güzel olmasını istiyorum, bu benim ekmek kapım olmuş durumda, kaliteli bir şarabın olması için bağınıza önem ve özen göstermeniz gerekiyor" dedi.

Uluışık, “Biz Süryaniler de şarabı evde yapma geleneği ta dedelerimize dayanıyor. Şarap çok kıymetli bir içecek, onun için eve gelen misafirlere ikram için yapılırdı. Bizde bu gelenek haline gelmiş ve bizler bunu severek yapıyoruz. Şarabımıza hiçbir alkol maddesi katmadan yapıyoruz bu bizim şarabımızın en önemli özelliklerinden biri" şeklinde konuştu.

Üzümün hangi aşamalardan geçtiğini de anlatan Uluışık, ilk önce üzümü bağdan getirip avlu da hazırladığı büyük bir kazanın içine boşalttığını, bir hafta güneşte bırakarak yanmasını sağladıklarının altını çizdi. Daha sonra üzümü sıkma teknesine koyarak buradan üzümün suyunu elde ettiklerini anlatan Uluışık, "Daha sonra bu suyu da bidonlara boşaltarak, ağzını kapatıp bir hafta güneşte tekrar bırakıyoruz. Bu şekilde şarap hazır hale geliyor. Daha sonra bu şarabı içeriye alıp üstünü örterek sıcaklığını muhafaza edip dinlendirmeye bırakıyoruz. Çünkü şarap sıcaklığı seven bir içki çeşididir. Bu şekilde de yaklaşık 40 gün beklettikten sonra artık şarap sofralık hale geliyor" dedi.

Şarabını talebin hem yurt içinden hem de yurt dışında olduğunu belirten Uluışık, “şarabın litresini 1 lt'sini geçen yıl 6 YTL'den sattığını ama bu yıl fiyatını daha tespit edemediğini ifade etti.

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2005 Salı 11:54:47
Güncelleme :6 Eylül 2005 Salı 13:11:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?