1
Haziran
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Bölgesel Jinekolog toplantısı Midyat’ta yapıldı

100’e yakan Jinekolog ve Onkolog Midyat’tan Bölge ve Türk kadınına seslendi. Jenekolik ve onkolojik Derneğinin düzenlediği bilimsel toplantı Matiat otelinde gerçekleşti.

İki gün devam eden toplantıda bölge üniversiteleri ve bölge devlet hastaneleri doktorlarının katılımı sağlanarak Kadın üreme organları kanseriyle ilgili yeni teşhis ve tedavi yöntemleri bölge doktorlarına anlatıldı.

Uzmanlar tarafından Kadın hastalıkları tüm yönleriyle incelendi ve tedavi yöntemleri tartışıldı. Toplantıda kadınlara seslenen uzmanlar, “kanserin erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir hastalık olduğu, kanserden korkulmaması tedavisinde geç kalmaktan korkun denilerek erken teşhisin hayat kurtardığı vurgulandı.

Kadın üreme organlarıyla ilgili yapılan çalışmalarda sıklıkla görülen hastalıklar tartışıldı, bunların başında yumurtalık kanseri, rahim ağzı kanserleri rahim içi kanserleri ve muhtemel kanser yapma potansiyeli olan hormonlar ele alındı ve ilgili uzmanlarca tartışıldı.

Prof. Dr. Ali Celan Erdem, “Bölge insanına vereceğimiz mesaj; bayanların evlenmelerinden itibaren kadın üreme organı kanserleriyle ilgili doktorlara ve hastanelere giderek tedavi olmalarını öneriyoruz. Rahim ağzı kanserleri çok basit bir tedaviyle teşhis edilebilmekte ve bu şekilde ölüm vakaları minimuma indirilmektedir” dedi.

Ceylan, “Midyat’ın seçiminde organizasyon komitesi başkanı Ali Ceylan Erdem ve kendisi de bir Midyat’lı olan Prof Dr. Zeki Taner’ın Dinler ve diller diyarı Midyat’ın kültürel zenginliklerinden Türk hekimlerimizin yararlanmasını isteyerek böyle bilimsel bir toplantıyı Midyat’a taşıdıklarını açıkladı.

Prof. Dr. Zeki Taner ise, “Türkiye’nin önemli üniversitelerinden öğretim elemanlarıyla birlikte Midyat’a geldik ve tıptaki son gelişmeleri doktorlarımıza anlatıyoruz. Tabiî ki sadece toplantı yapmıyoruz aynı zamanda Midyat’ın tarihi ve kültürünü de buraya gelen öğretim görevlileri görüyor ve bunu gittikelri yerde anlatacaklar. Hedefimiz ileri de daha büyük grupları aileleriyle birlikte getirerek Midyat’’a getirmektir” diye konuştu.
Mehmet Halis İş-Kenthaber
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2005 Pazar 17:12:18
Güncelleme :5 Eylül 2005 Pazartesi 10:31:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?