30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

40 yıllık hasret

Şanlıurfa'nın Akçakele İlçesi'ndeki sınır kapısının açıldığı tarihten itibaren ilk kez iki ülkedeki akrabalar birbirleriyle bayramlaşma fırsatı buldu. Birbirlerini 15 ile 40 yıldır görmeyen akrabalar hasret giderdi.

Akçakale ile Suriye'nin Telabyad kenti arasındaki sınır kapısının bu yıl ilk kez iki ülke kentlerinin anlaşması sonucu bayramlaşma için açılmasıyla, akrabaların 48 saatliğine de olsa birbirleriyle görüşmesine imkanı sağlandı.

İlk kez bayramlaşmak için açılan sınır kapısından Suriye'ye bin kişilik kontenjan verilmişti; ancak 376 kişi Türkiye'ye gelerek akrabalarını görmek için müracaatta bulundu.

Sabah saatlerinde sınır kapısına gelen vatandaşlar akrabalarının gelmesini sabırsızlıkla bekledi.

Sınır kapısındaki bayramlaşma, Akçakale Kaymakamı Muhammet Aktaş ve Suriye'nin Telabyad Mıntıka Müdürü Yarbay Talip el Hariri'nin tokalaşarak bayramlaşmasıyla başladı.

Akçakale Kaymakamı Aktaş, sınır kapısının açıldığı tarihten itibaren ilk kez bayramlaşmaya sahne olduğunu, 376 Suriye vatandaşının gelerek akrabalarında 48 saatliğine konuk olabileceğini belirtti.

Aktaş, "Telabyad Mıntıka Müdürümüz Talip el Hariri şahsında tüm Suriyelilerin Ramazan Bayramı'nı kutluyorum.

Kapının açıldığı tarihten itibaren bu yıl bayramlaşma olmakta. 376 Suriye vatandaşı iki ülke Rakka ve Şanlıurfa valiliklerinin karşılıklı görüşmeleri sonucu bu yıl ilk defa bayramlaşma için Akçakale sınır kapısından geçecekler.

Biz akrabaların birbirleriyle bayramlaşmasından mutluyuz. Bu bayramlaşmanın daha iyi seviyeye gelmesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Suriye'nin Telabyad Mıntıka Müdürü Yarbay Talip el Hariri de, iki ülke vatandaşlarının uzun zamandan sonra bayramlaşmalarından mutlu olduğunu dile getirdi.

İki ülke temsilcilerinin bayramlaşması sonrası Suriye tarafından ellerindeki hediyelerle akrabalarını görmeye gelen vatandaşlar işlemlerini yaptırdıktan sonra akrabalarına kavuşarak kucaklaştı.

Suriye'den gelen vatandaşları sınır kapısında Akçakale Kaymakamı Muhammet Aktaş karşılayarak bayramlarını kutladı.

"70 YAŞINDAYIM, AMCAMIN KIZINI İLK KEZ GÖRÜYORUM"

Sınır kapısından Türkiye'ye ilk girişi yapan Halil Mustafa Hamadi, dayı ve amcasını 39 yıldır görmediğini, şimdi göreceği için mutlu olduğunu ifade etti.

Hamadi, "Dayım ve amcamı görmek için geldim. 39 yıldır görüşmüyoruz, kısmet bugüne. Türkiye-Suriye antlaşması bu imkanı sağladı, daha önce bu imkan yoktu.

İnşallah imkanlar daha iyi değerlendirilir. Uzun bir süre alakamız ve ilişkimizin olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

Suriye'nin Telabyad kentinden gelen Eysal Kerradi de, "15 yıldır görüşmediği akrabalarımla görüşmeye geldim. Şimdiye kadar zamanımız olmadı. İmkan tanındı, temennim gerçekleşti, akrabamı göreceğim" dedi.

Sehcem ve Hatice Eddihıyl adlı kardeşler de, uzun yıllar görüşemediği dayılarını görmek için geldiklerini ve bundan sonra ilişkileri sürdüreceklerini ifade etti.

Birbirleriyle hiç görüşme imkanı bulamayan amca çocukları bugünkü bayramlaşmayla birbirlerine kavuşarak kucaklaşabildi. Sınır kapısında öpüşüp kucaklaşan aileler, evde de iki bayramı birarada yaşadı.

70 yaşındaki Hasan Bozkurt, amca çocuklarını şimdiye kadar imkansızlıklar sebebiyle hiç görmediğini söyleyerek, "70 yaşındayım, amcamın kızını yeni görüyorum.

Çok mutlu oldum, amca çocuklarını şimdiye kadar aramızda hudut olduğu için hiç görememiştim.

Devlet büyüklerimizden Allah razı olsun, şimdi görüşüyoruz, mutlu olduk" şeklinde konuştu.

Evlerine 48 saatliğine misafir gelen Mehmet ve Matra Eramo kardeşler ise, akrabalarının evine girerken ilk olarak büyüklerle görüşüp bayramlaştı.

İki bayramı birarada yaşadığını belirten Mehmet Eramo, "Ben 35 yaşındayım, akrabalarımla ilk defa görüşüyorum.

Vesile olanlara teşekkür ediyorum. Bu arada iki bayramı birarada yaşamış oluyoruz" dedi.

Bu arada, gelen hediyelerin miktarı Gümrük Muhafaza Kanunu'na aykırı olması nedeniyle fazla malzemelere el konuldu.

Sınırdan geçişler bugün ve yarın devam ederken, dönüşlerin ise 6 ve 7 Kasım tarihleri arasında başlayacağı bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2005 Cuma 16:06:45
Güncelleme :4 Kasım 2005 Cuma 16:14:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?