8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Ayağa gelen fırsatı teptiler

Şanlıurfa, Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) tarafından uygulamaya konulan AB destekli Aktif İşgücü Programları Projesi'nden yeterince faydalanamadı. 40 milyon Euroluk programdan sadece bir proje için 62 bin Euro alabilen Şanlıurfa, bölge illerinin gerisinde kaldı.
Türkiye genelinde İŞ-KUR tarafından 2004 yılında uygulanmaya başlayan Aktif İşgücü Programları Projesi'nde, Türkiye'nin değişik yerlerinden hazırlanan 245 projeye 40 milyon Euroluk destek sağlandı. Adana, Ankara, Antalya, İstanbul, İzmir, Malatya ve Trabzon bölgeleri ve bağlı illere yönelik hazırlanan Aktif İşgücü Programları Projesi'nden ülke genelinde 50 bin 59 kişi faydalandı.

2 milyon 730 bin Euro harcanan Malatya bölgesinde bu paradan en az yararlanan il Şanlıurfa oldu. Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme (MEKSA) Vakfı'nın hazırladığı eğitim çalışması sayesinde Aktif İşgücü Yetiştirme Programları Projesi'nde sadece 62 bin Euro destek alabilen Şanlıurfa, bölge illerinin gerisinde kaldı. Adıyaman'ın 252 bin Euro, Diyarbakır'ın 729 bin Euro, Elazığ'ın 282 bin Euro, Malatya'nın 389 bin Euro, Siirt'in 324 bin Euro destek aldığı projeden Şanlıurfa sadece 62 bin Euro alabildi. Ayrıca uygulama çerçevesinde Malatya bölgesinde toplam 6 bin 148 kişi projelerden faydalanırken, Şanlıurfa'da bu sayı sadece 20 oldu. Malatya bölgesine bağlı illerde toplam 5 bin 468 kişiye, Şanlıurfa'da ise 19 kişiye AB onaylı belge verildi.

AB Aktif İşgücü Programları Projesi'nden Şanlıurfa'nın en az yararlanan il olmasını değerlendiren İŞ-KUR Şanlıurfa İl Müdürü Ahmet Durmuş, "İlimiz bu projelerde aktif rol almamıştır. İlimizin proje hazırlayamama gibi bir zaafı bulunmaktadır. Bir an evvel özel sektör, kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, sendikalar, yani tüm sosyal tarafların bir araya gelerek çözüm üretmesi gerekmektedir" dedi.

Şanlıurfa'da sadece MEKSA Vakfı'nın bu tür projelere ilgi gösterdiğini kaydeden Durmuş, "Ülkemizin artık öncelik olarak birinci sırasına yerleşen işsizlikle mücadelede İŞ-KUR'un bu tür istihdam amaçlı projeleri devam edecektir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2006 Pazartesi 10:57:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?