30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Balıklar tahliye ediliyor

Şanlıurfa’nın simgesi Balıklıgöl’deki balıklar Ayn Zeliha Gölü’ne tahliye ediliyor. Son zamanlarda toplu balık ölümleri ile gündeme gelen Balıklıgöl’ün zeminindeki su gözeneklerinin kapandığı tespit edildi.

Bunun üzerine göldeki su sirkülasyonunun durduğunu gören Şanlıurfa Valiliği, balıkların nefes alabilmesi için başka bir havuza tahliye edilmelerine karar verdi. Gölü bir hafta kapatarak sorunu gidermeye çalışacak olan valilik, bu amaçla bir komisyon kurdu. Şanlıurfa Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa Belediyesi ve valiliğin oluşturduğu İl Hıfzıssıhha Kurulu Komisyonu, Balıklıgöl’deki balıkların tahliyesi ve yapılacak teknik çalışmaların çerçevesini belirleyecek.

Vakfın başkanlığında yürütülecek çalışmaları takip eden Şanlıurfa Vali Yardımcısı Bülent Karacan, ilk etapta gölün zeminine yıkanmış taşların döşeneceğini açıkladı. Devlet Su İşleri’nin Balıklıgöl’deki suyun çekilmesine katkıda bulunacağını anlatan Karacan, gölün bir hafta kapalı kalacağını belirtti. Balıkları gölün hemen yakınındaki Ayn Zeliha Gölü’ne ve kanallara tahliye edecekleri bilgisini veren Karacan, çalışmaların önümüzdeki günlerde başlayacağını aktardı. Karacan, gölde su sirkülasyonunu sağlayan gözeneklerin kapandığını ifade ederek, şunları söyledi: “Gölün suyunu çekip zemindeki tıkanmış gözenekleri temizleyeceğiz. Havuzun içini yıkanmış taşlarla döşeyip balıkların daha sağlıklı şartlarda yaşamasına imkan sağlayacağız.”

Balıklıgöl’de geçtiğimiz mayıs ayında toplu ölümler yaşanmış ve binlerce balıkta mantar hastalığına rastlanmıştı. Bunun üzerine Şanlıurfa Valiliği tarafından Adana Çukurova Üniversitesi’nden (ÇÜ) 3 kişilik bir heyet, Şanlıurfa’ya çağrılmıştı. ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Cengizler, balıkların bakteriyolojik bir hastalığa yakalandıklarını belirterek, 10 gün antibiyotikli yem tedavisi uygulanmasını önermişti. Antibiyotik tedavisinin ardından göl suyundaki oksijen azlığını gidermek için bu kez Bursa’dan 3 kişilik ekip getirilmişti. Ekip, göldeki oksijeni yükseltmek için 12 metreküp saat kapasiteli oksijen sistemi kurmuştu. Saatte 300 metreküp hava basan sistem, suyun ortasına döşenmişti.

Öte yandan İl Hıfzıssıhha Kurulu, Balıklıgöl’de alınacak tedbirleri görüşerek, göldeki kirliliğin sadece barındırdığı balık türlerini değil, insan sağlığını tehdit eder boyutta olduğu sonucuna vardı. Kurul, balıkların can güvenliği için şu kararları aldı: Gölden su içilmesi kesinlikle engellenmeli. Şanlıurfa Belediyesi’nce kirlilik kaynakları belirlenerek, hızla iyileştirme yönüne gidilmeli. Göl çevresinde bulunan lokanta ve umumi tuvaletler faaliyetlerini durdurmalı. Bölgede bulunan kanalizasyon isale hattının göle sızma yapıp yapmadığı kontrol edilmeli. Eğer sızma varsa kanalizasyon isale hattının izolasyonu yapılmalı. Vakfa bağlı taziye evine ait fosseptik çukuru belediye tarafından boşaltılarak, iptal edilmeli.



.
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2005 Çarşamba 09:54:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?