7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Barsak solucanı mücadelesine devam

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Nevzat Yetkin, kentte sıkça görülen barsak solucanına karşı 2005'de başlatılan mücadelenin 2006 yılında devam edeceği açıklandı.

Çocuklarda kansızlık, gelişme geriliği ve zihinsel aktivite azlığına, kadınlarda ise düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirmelerine neden olan barsak solucanına karşı 2005 yılında başlayan mücadele çalışması, bu yıl da devam edecek.

Vali Şemsettin Uzun'un talimatları sonucu 2005 yılında başlatılan ilk çalışmada Sağlık Müdürlüğü ile Harran Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Dr. Mustafa Ulukanlıgil tarafından 150 bin öğrenci ile 50 bin anneye ulaşılarak barsak solucanı tedavisi yapıldı. Barsak solucanına karşı 2006 yılında mücadelenin devam edeceğini belirten Sağlık Müdürü Dr. Nevzat Yetkin, "Barsak solucanlarına yönelik eğitim çalışmalarında yaklaşık 200 bin kişiye tedavi ve eğitim verilmiştir. Yapılan bu çalışmalarla çocuklarımızın bulaşıcı hastalılara karşı bilinci artmış olup daha temiz bir çevre daha sağlıklı okul ve aile ortamı bilinci gelişmiştir" dedi.

Yapılan çalışmalar sonunda ilde barsak solucanı görülme oranının düştüğünü ifade eden Yetkin, "2001 yılında barsak solucanı sıklığı yüzde 78 olan Yakubiye ilköğretim Okulu'nda bu oran, 2005 yılı ekim ayında yüzde 35'e düşmüştür. Yine Ziyaeddin Akbulut İlköğretim Okulu'nda 2001 yılında yüzde 53 olan barsak solucanı görülme sıklığı 2005 yılı Ekim ayında yüzde 6.4 olarak tespit edilmiştir. Yapılan bu çalışmalar sonucunda barsak solucanı oranlarının düştüğü görülmektedir. 2006 yılında da 200 bin kişiye yönelik barsak solucanıyla ilgili tedavi ve eğitim çalışmaları yapılacaktır. Amacımız tüm halkımızı bu konuda eğiterek bu oranları daha aşağıya düşürmektedir" şeklinde konuştu.
Anne ve babaları da barsak solucanına karşı uyaran Sağlık Müdürü Yetkin, "Çocuklarımızı bulaşıcı hastalıklardan korumak için onlara el ve tuvalet temizliği alışkanlığı kazandıralım, Çocuklarımıza açıkta satılan yiyecek ve içecekleri yedirmeyelim" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2006 Perşembe 16:23:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?