7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Borçlu çiftçi kan ağlıyor

Şanlıurfa'da çiftçiler, borçlarını ödemek için traktörlerini satılığa çıkardı. Her gün onlarca çiftçi, traktörlerini yarı fiyatına satışa sunuyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, "Hükümetin bu yıl verdiği taban fiyatının çok düşük olması sebebiyle pamuk çiftçinin elinde kaldı. Bir yıl boyunca varını yoğunu tarlasına harcayan çiftçilerimizin ürünü para etmemesi onları farklı yollara itmiştir. Borçlarını ödemek için çiftçimizin eli ayağı olan traktörlerini yarı fiyatına satılığa çıkarmış durumdadırlar."dedi.

Şanlıurfa genelinde 28 bin kayıtlı çiftçinin olduğunu belirten Dolap, "Bunların yaklaşık 25 bin kişi traktör sahibidir. Şimdilerde ise bu çiftçilerimizin hemen hemen yarısının traktörleri oto galerisinde yarı fiyatına satılığa çıkmış durumdadır" diye konuştu.

2 bin dönüm araziye sahip çiftçi Hadi Kırmızı da, "Bu yıl tarladan 60 bin YTL gelir elde ettim. Buna karşın 250 bin YTL borcum çıktı. Artık kimsenin yüzüne bakamaz oldum. Kendi ve ailemin itibarını korumak için mecbur bankalardan tefecilerden iki üç katı faizle para borç alıp, diğer borçlarımızı kapatmaya çalışıyorum. Bu durum beni oldukça çok üzüyor. Elimde kalan tek bir traktörümü 16 milyara almıştım şimdi 11 milyar liraya vermeme rağmen alıcısı dahi çıkmıyor.B izlere ciddi anlamda destek çıkılmalı" dedi.

Galerici Mustafa Kaya, her gün 5-10 çiftçinin traktörünü satmaya geldiğini belirterek, "Traktör satan çok, alan yok. Milletin cebinde para yok ki traktör alsın. Zaten traktör çiftçinin işine yarıyor. Çiftçi traktörünü sattıktan sonra kim alacak. Oto galerisinin içerisi traktörlerle dolup taştı. Bu yıl yaşanan sıkıntı gibi hiç bir zaman sıkıntı yaşamadık. Çiftçi para bulamadığı için bundan biz de etkileniyoruz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2006 Salı 14:20:25
Güncelleme :3 Ocak 2006 Salı 14:58:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?