7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Ceylanlar yakın takipte

Şanlıurfa'da doğaya bırakılan 86 adet ceylanın, doğaya yavaş yavaş adaptasyon sağladığı bildirildi.

Geçtiğimiz yıllarda sayıları azaldığı için Şanlıurfa Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Atatürk Ormanı içerisinde oluşturulan üretim çiftliğinden alınan 86 ceylan, yaklaşık 2 ay önce dağlara salınmıştı.

Şanlıurfa'ya bağlı Payamlı Köyü Aynalı Mezrası yakınlarında hazırlanan 40 dönümlük arazide serbest bırakılan ceylanlar, boyunlarına takılan vericiler sayesinde radyo frekansıyla takip ediliyor. Harran Üniversitesi (HÜ) Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şükrü Gürler, şunları söyledi:

"Bu, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bir projesidir. Bilimsel altyapıya destek olmak amacıyla üniversite olarak biz de dahil olduk. Dağlara salınan bu hayvanlara radyo vericilerini yerleştirdik. Karşı tarafta alıcısı var. Haftada 2 gün buraya gelip radyo vericileriyle bunların nerede olduklarını tespit edip, daha sonra ekolojik yaşama tarzlarıyla ilgili bilgiler edinmeye çalışıyoruz. Ceylanların genetik yapısını inceliyoruz. Bu ceylanlar, büyük bir biyolojik zenginliktir. Bunlar bizim doğal kaynaklarımızdır. Bu ceylanlar aile şeklinde yaşıyorlar, erkekler arasında ciddi bir rekabet var. Doğaya bırakılan ceylanlar adaptasyon sağlama dönemine girdi. Ceylanlar çiftleşme dönemini tamamladı ve 3-4 ay sonra doğumlar oluşacak. O bölgede bulunan yaban ceylanlarla kaynaşma tam olarak sağlanmadı. Bir ara 10 ile 50 grup halindeki yaban ceylanlarla doğaya salınan ceylanlar sürüde bir araya geldi. Bir insan bile başka bir yere gittiği zaman o topluma, o çevreye uyum sağlaması, arkadaş edinmesi zaman alıyor. Ceylanların da böyledir. Biraz zaman alacaktır. Bu projeyi, Yrd. Doç. Dr. Şahin Toprak hocamızla birlikte yürütüyoruz."

.
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2006 Perşembe 13:03:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?