30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Çiğ köfte hastanelik ediyor

Şanlıurfa'da iftarını çiğ köfteyle açan vatandaşlar, soluğu acil servisler alıyor. Ramazan ayının iftar sofralarını süsleyen çiğköftenin aç karınla tüketilmesinin, mide kanaması ve sindirim sistemi bozukluğu gibi rahatsızlıklara neden olacağı belirtildi.

Aç karnına iftarlarını çiğköfteyle açan vatandaşlar, Şanlıurfa Devlet Hastanesi ile Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nin Acil Servisi'ne geliyor. Mide yanması ve bulantı şikayetiyle hastaneye gelenlerin çoğunluğunun aç karnına çiğköfte yedikten sonra fenalaştıkları belirtildi. Ortalama her iftardan sonra acil servise 10 ile 15 arasında kişinin çiğköfteden rahatsızlanarak hastaneye geldikleri bildirildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan HÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Halit Andaç, "Çiğköfteyi aç karınla yoğun olarak tüketen kişiler, sindirim sistemi ve hazımsızlık açısından önemli sorunlar yaşayabiliyor. Hatta aç karna türketilen çiğ köfte, mide kanamasına neden olabiliyor. Etin çiğ olarak tüketilmesinden dolayı, et içerisinde bulunan bir takım parazitler, ölmeden sindirim sistemine veya vücuda alınıyor. Bu da çeşitli hastalıklara neden oluyor. Sığır kaslarının arasına yerleşen tenya denilen parazitler, insan bağırsaklarında çok uzun süre yaşayarak, hazımsızlığa ve zayıflığa neden oluyor. Çiğköfte elle hazırlandığı için elde bulunan birçok bakteri de çiğköfteye geçebiliyor ve bunlar ishale neden oluyor. Bundan dolayı bazı kişiler orucu yarıda bırakmak zorunda kalabiliyor" dedi.
Başhekim Andaç, çiğköftenin mümkünse tüketilmemesi ya da güvenilir yerlerden alınması gerektiğini söyledi. Açıkta ve soğutulmamış çiğköfte satışının önlenmesi gerektiğini belirten Andaç, çiğköftenin yanına bırakılan sebzelerin de klorlanmış su ile çok iyi yıkanması gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Halit Andaç, çiğköfte tüketicilerine şu uyarılarda bulunuyor: "Çiğköftenin yapıldıktan hemen sonra veya 5 dereceye kadar soğutularak yenilmesi gerekir. Çiğköfteyi yapan kişiden bakteriler, çiğ etten de trişin, tenya, kıl kurtları gibi hastalık etkenlerinin köfteye geçtiği bilinmektedir. Bakteri ve parazitlerden kurtulmak için çiğköfte yapılacak olan et önce şok dondurma ile dondurulmalı. Et en az 15 gün dondurulmuş olarak kaldıktan sonra çiğköfte yapımında kullanılmalıdır. Dondurulmuş etlerde parazitler ve larvaları yaşayamazlar. Ayrıca çiğköfte yapımında kullanılacak malzemenin bakterilerden arınmış, yapanın ellerinin de dezenfekte edilmiş olması gerekir".

Urfa'nın sembollü olan çiğköfte hemen hem bütün evlerde Ramazan sofrasını baş köşesini süslediğini belirten Adem Aslantaş ismli vatandaş ise "Bizim evde hurma, çorba yerine iftarımızı sahurumuzu çiğköfteyle yapıyoruz. Tabi ki biz yaşlı kişiler, aç karnına çiğ köfte yiyince rahatsız oluyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2005 Cuma 12:23:56
Güncelleme :21 Ekim 2005 Cuma 12:28:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hatat IP: 212.174.189.xxx Tarih : 27.10.2005 13:12:32
hanği yemeğin yeme dozunu kaçırırsanız hastanelik olursunuz. habere katılmıyorum