7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Demiryolu DPT'ye takıldı

Şanlıurfa demiryolu projesi, Devlet Planlama Teşkilatı'na (DTP) takıldı. Ülke kaynaklarının yetersizliğini gerekçe gösteren DPT, şu aşamada Mürşitpınar-Suruç-Şanlıurfa demiryolu etüt projesine gerek duyulmadığını bildirdi.

Şanlıurfa'ya demiryolu ulaşımının getirilmesi için başlatılan çalışmalar şimdilik DTP engeline takıldı. Geçtiğimiz yıl yaz aylarında Mürşitpınar-Suruç-Şanlıurfa demiryolu bağlantısıyla ilgili başlatılan hazırlıklar çerçevesinde projenin fizibilite etüdü hazırlandı. Demiryolu projesinin bir an evvel hayata geçirilmesi için girişimlerde bulunan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, TCDD Genel Müdürlüğü'ne konuyla ilgili yazı gönderdi. ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demirkol imzasıyla gönderilen yazıda, Güneydoğu Anadolu Projesi'yle birlikte Şanlıurfa'da başta tarım olmak üzere tüm sektörlerde hızlı bir yatırım artışı ve ilerleme yaşandığı ifade edilerek, nüfus artışı ve ulaşımda yaşanan darboğazlar sebebiyle Şanlıurfa'ya demiryolu bağlantısının zorunlu ihtiyaç haline geldiği bildirildi.

ŞUTSO tarafından gönderilen yazıya, TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsa Apaydın ve APK Dairesi Başkanı İsmet Duman imzasıyla cevap gönderildi. Cevap yazısında şu ifadelere yer verildi:
"Şanlıurfa'nın mevcut demiryolu hattına bağlanması amacıyla Mürşitpınar-Suruç-Şanlıurfa yeni demiryolu hattı için TCDD Genel Müdürlüğü, Temmuz ayında fizibilite etüdünü hazırladı. Aynı amaca hizmet eden Nizip-Birecik-Şanlıurfa yeni demiryolu etüt projesi, Ulaştırma Bakanlığı tarafından tamamlandı. Mürşitpınar-Suruç-Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi hat kesiminin, 2005 yılı yatırım programına etüt proje olarak ilave edilmesi için Ulaştırma Bakanlığımız tarafından DPT Müsteşarlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuştur. DPT Müsteşarlığı, hazırlanan projeyle ilgili değerlendirmede bulundu. TCDD Genel Müdürlüğü yatırım programında, Ankara-İstanbul ve Ankara-Konya hızlı tren projeleri gibi önemli projeler yer alıyor. Ülkemiz kaynaklarının yetersiz olduğu göz önüne alınırsa Mürşitpınar-Suruç-Şanlıurfa demiryolu bağlantısı etüt projesine bu aşamada gerek duyulmamıştır. Ayrıca Ankara-İstanbul, Ankara-Konya hızlı tren projeleri ve diğer yatırımların tamamlanmasından sonra demiryoluna yeni kaynakların aktarılmasının mümkün olması durumunda, Mürşitpınar-Suruç-Şanlıurfa demiryolu hattı ile Nizip-Birecik-Şanlıurfa demiryolu hatları karşılaştırılmalı olarak değerlendirilebilir".

.
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2006 Çarşamba 13:50:46
Güncelleme :4 Ocak 2006 Çarşamba 17:49:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?