7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

GAP'ın enerjiye katkısı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesine dayanan bir program olarak başlayan ve daha sonra bölgesel bir kalkınma projesi olarak uygulanan Güneydoğu Anadolu Projesi'nde (GAP) tarımda beklenen gelişme sağlanamazken, enerji konusunda büyük kazanç sağlandı. 

Hizmette olan baraj ve hidroelektrik santrallerden, 2005 yılı sonuna kadar 15.18 milyar dolar değerinde enerji üretimi sağlandı. 

GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin (BKİ) son durum raporunda yer alan bilgilere göre, GAP kapsamında 2005 yılı sonu itibariyle 8 hidroelektrik santrali tamamlandı. 

Hidroelektrik enerji projelerinin yüzde 74'ü gerçekleşti. Karakaya, Atatürk, Batman, Kralkızı, Dicle, Birecik, Karkamış hidroelektrik santrallerinin işletmeye alınışından 2005 yılı sonuna kadar toplam 253 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üretildi. 

GAP'ın son durum raporuna göre, ülke enerji ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı bölgede üretilen enerjinin parasal değeri 15.18 milyar dolar olarak açıklandı. 

32 milyar dolara mal olması beklenen ve şu ana kadar yaklaşık 16 milyar dolar harcanan GAP'ta enerjiden elde edilen gelir yüzleri güldürdü. Baraj ve hidroelektrik santrallerinden 2005 yılı sonuna kadar 15.18 milyar dolar gelir elde edilmesi, "Enerji GAP'ı amorti ediyor" yorumlarının yapılmasına neden oldu. 

Fırat ve Dicle nehirlerinde 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali kurulması planlanan GAP'ta hedef, yılda 27 milyar kilovat saat enerji üretmek.
.
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2006 Pazartesi 14:55:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?