7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

GAP'ta verimlilik artacak

Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) ile Harran Üniversitesi (HÜ) işbirliğinde düzenlenen panelde, GAP'ta verimliliğin artırılması için yapılması gerekenler ele alındı.

HÜ Ziraat Fakültesi Hüseyin Apan Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Vali Yardımcısı Adil Nas, Viranşehir Kaymakamı Yalçın Yılmaz, HÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut, MPM Bölge Müdürü Canan Arıkban, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Üyesi Ethem Yetkin, HÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Ali Çullu ile çok sayıda öğretim görevlisi ve öğrenci katıldı.

Program açılışında bir konuşma yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Ali Çullu, "GAP'ta 1.7 milyon dönüm sulanabilir arazi var. Fakat 2 milyon hektar alanda kuru tarım yapılacak yer olmasına rağmen bu bölgelerden yeteri derecede faydalanılmıyor. Bu bölgede araştırma konusunda çok eksiklikler var. Buraya tarım sanayi entegresi yapılması gerekiyor. Elimizdeki değerleri kullanmak zorundayız. Ne yazık ki birçok çiftçimiz yanlış uygulama sonucu, yanlış tohumlama, erozyon, drenaj sorunu gibi bir sürü problemle karşı karşıya kalıyor. Eldeki mevcut veriler düzenli kullanılmıyor. Bir çiftçinin tarladan evine kadar her şeyi belirli bir merkezde toplaması gerekiyor. Verimliliği artırmak üzere elimizdeki bilgi verilerini, çiftçilere anlatıp, çeşitli panellerle onları bilgilendirmek gerekiyor" dedi.

MPM Bölge Müdürü Dr. Canan Arıkban, "40 yıllık geçmişinin kendisine kazandırmış olduğu geniş bilgi ve deneyim birikimini en verimli şekilde kullanma ve toplumun ilgili kesimleriyle paylaşma bilinciyle, geliştirmiş olduğumuz özel bir uygulama kapsamında verimliliği yurt sathında yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Verimliliği Artırma Projesi'nin iller bazında geniş bir katılım ve destekle yürütülebilmesini sağlamak amacıyla düzenlenen bu toplantılara gösterilen büyük ilgi, MPM ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde projeye Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Batman illeri de alındı ve bu 4 ilde proje açılış, tanıtım ve protokol imza toplantıları gerçekleştirildi" diye konuştu.

HÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut, "GAP tarım potansiyeli oldukça yüksek bir yer olmasına rağmen bizler halen tarım suyunun ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Burada gerçekten kısır kalıyoruz. Bizler bu potansiyele ulaşmanın çaresini arayacağız. Toprağımız, suyumuz, tarihimiz var, bunları öğreneceğiz. Buraya uluslararası bir araştırma merkezi kurmamız için bütün kuruluşların desteğini bekliyoruz. Bu kötü kaderi talihi elbirliğiyle kıralım" dedi.

.
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2006 Salı 13:42:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?