30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Grundtvig semineri

Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Ulusal Ajans tarafından Şanlıurfa'da Grundtvig programı hakkında bir seminer düzenlendi.

Harran Oteli'nde yapılan seminere, Grundtvig uzmanlarından Necmi Uzun ile Dicle Korkmaz konuşmacı olarak katıldı.

Grundtvig uzmanı Necmi Uzun, Grundtvig programının kişilerin Avrupa'daki meslektaşlarıyla fikir alış-veriş yapmalarına imkan tanıdığını ve bu çerçevede yürütülecek projeler kapsamında düzenlenecek kurslara, elde edilecek çıktılara mali destek sağladığını belirtti. Uzun, Grundtvig programının 25 yaş üzerindeki herkesi kapsayan bir program olduğunu açıkladı.

Uzun, 1995 yılında AB'de bir eğitim programı yürütülmekte olduğunu belirterek, "Bu program 3 ana maddede toplanmış, bunlar Socrates, Leonardo de Vinci ve Gençlik programı diye ayrılmıştır. Genel eğitim programının biri olan Socrates programının bir alt grubu olan Grundtvig programını anlatmak için Şanlıurfa'yı ve çevre ilçelerini pilot bölge olarak seçtik. Bu programa başta Halk Eğitim Merkezleri, belediyeler ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarını davet ederek onlara bu program hakkında bilgi verdik" dedi.

Necmi Uzun, Grundtvig yetişkin eğitimi programının Socrates programını kapsamında yer alan Comenius (Okul Eğitimi) ve Erasmus (Üniversite Eğitimi) faaliyetlerini tamamlayıcı niteliğiyle tek bir eğitim zincirinin üçüncü halkası oluşturduğunu kaydetti.

Programa katılan ülkelerde yaşam boyu öğrenmenin kalitesini, erişilebilirliğini ve Avrupa boyutunu güçlendirmek ve bu alandaki yenilikleri özendirmek için hazırlanan projelere mali destek sağlamak amacıyla yürütülen bir program olduğunu kaydeden Necmi Uzun, "Yetişkinler özellikle yeni beceriler kazanmak ve daha kolay iş bulmak amacıyla okula veya üniversiteye dönmek istemektedir. Bu nedenle Grundtvig pogramı hangi yaşta olursa olsun öğrenmeyi arzulayan herkes için açık bir projedir. Bizler bu konuda az proje sunan yerlere daha fazla ağırlık veriyoruz. Özellikle Doğu ve Karadeniz bölgelerinden çok az sayıda proje geliyor. Bizler bu projeleri seçerek AB ülkelerine aktarıyoruz. Uygun görüldükleri takdirde onlara mali destek sağlıyoruz. Bu konuda vatandaşları bilinçlendirmek suretiyle böyle bir seminer düzenledik. 70 üzerinde katılımcı katıldı. Onlara birer sembolik proje hazırlamalarını söyledik. Bu projeye sadece yılda bir defaya mahsus başvuru yapabilecekler" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2005 Çarşamba 12:13:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?