7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Hanımlara özel pazar

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kadınların el emeği göz nuru ürünleri, "Hanımeli Kadın Ürünleri Pazarları"nda satılacak. İlk etapta Mardin ve Gaziantep'te hazırlanan pazar yerleri, sonraki dönemlerde diğer illerde de kurulacak.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Bölge Müdürü İ. Rafet Yılmazoğlu, bölgede kadınların sosyoekonomik durumlarının güçlendirilmesini hedeflediklerini belirtti.

Yılmazoğlu, "GAP Bölgesi'nde Entegre Bölgesel Kalkınmanın Güçlendirilmesi ve Sosyoekonomik Farklılıkların Azaltılması-Aşama 2 Projesi"nin, GAP BKİ tarafından 1997 yılından itibaren yürütülen "Sürdürülebilir Kalkınma Şemsiye Programı"nın devamı olduğunu ve projenin 20 Aralık 2004 tarihinde GAP İdaresi, Dışişleri Bakanlığı ve BM Kalkınma Programı (UNDP) ile imzalandığını ve yürürlülüğe girdiğini ifade ederek programın ikinci aşamasının, GAP Bölgesi'nde dezavantajlı gruplar olan kadınlar, gençler ve sokakta çalışan çocukların sosyal gelişimini sağlamayı, istihdama katılımlarını artırmayı ve bölgesel kalkınma projelerinin planlama, yönetim ve uygulaması için kapasite geliştirilmesini kapsadığını belirtti.

Mali desteğini İsviçre hükümetinin verdiği programın Ağustos 2006'da tamamlanacağını söyleyen Yılmazoğlu, bölge kadınının sosyal ve ekonomik yönden güçlendirilmesi çerçevesinde, üretebilecekleri pazarlama potansiyeli olan ürünlerin pazar bağlantılarının kurulması ve kadın ve erkeklere yönelik toplumsal cinsiyet konusunda eğitim programlarının verilmesinin de hedeflendiği programın 9 ilde uygulanacağını açıkladı.

"KADIN ÜRÜNLERİ PAZARLARI KURULMASI İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLANDI"
GAP BKİ Bölge Müdürü İ. Rafet Yılmazoğlu, şöyle konuştu:

"Pazarlama ağını geliştirmek amacıyla bölgesel ve ulusal pazarlamayla ilgili bir uzman Mardin ve İstanbul'da çalışmalarda bulunurken, bir iletişim uzmanı da bölgedeki kadına yönelik faaliyet yapan sivil toplum kuruluşları arasında iletişim ağını ve pazarlama kurmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Proje kapsamındaki illerde 'Hanımeli Kadın Ürünleri Pazarları' kurulması için çalışmalara başlandı. İlk etapta Mardin ve Gaziantep'te kadın üretici ve girişimcilerinin ürünlerini pazarlayabilecekleri pazar yerleri açıldı. Bunun yanı sıra Mardin ve Adıyaman illerinde 40'a yakın kadına hediyelik eşya tasarımı eğitimi verildi. Çok Amaçlı Topum Merkezleri'nin (ÇATOM) pazarlama altyapılarını oluşturmak ve kurumsal sürdürülebilirliklerini sağlamak amacıyla kooperatifleşme çalışmaları yürütülmektedir."

Mardin'de 29-30 Eylül 2005 tarihlerinde "Güneydoğu'da Kadının Ekonomik Kalkınmasına Yönelik Stratejiler" başlığı altında bir atölye çalışması yapıldığını vurgulayan Bölge Müdürü Yılmazoğlu, "Bu çalışmanın amacı, GAP Bölgesi'nde kadınların ekonomik hayata katılımlarının ve bölge kalkınmasının güçlendirilmesine yönelik stratejiler sunmaktır.

Bu çerçevede amaç kadınların ekonomik faaliyetlerinde finansman, üretim ve pazarlama döngüsüne yönelik çözüm odaklı fikirler üretmek, kadın girişimciliği ve istihdamına yönelik stratejiler oluşturarak, bir yol haritası çizmektir. Atölye çalışmasında bölgede bulunan ÇATOM ve kadın sivil toplum kuruluşlarının, pazarlama ve tasarım eğitimlerine ihtiyaç duydukları gözlemlenmiş ve bunun için eğitimler başlatılmıştır. Mardin'de yapılacak olan eğitime Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Siirt illerinden toplam 47 katılımcı, Şanlıurfa'da yapılacak olan eğitime ise Adıyaman, Gaziantep ve Kilis'ten toplam 25 katılımcı başlamış olacaklardır. Eğitim sonunda başarılı olan kadınlara sertifika verilecektir. Eğitimler haziran ayında sona erecektir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2006 Salı 09:18:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?