7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Harran Ovası çöküyor

GAP ile hayat bulan Şanlıurfa ve Harran ovalarında aşırı sulama yüzünden arazilerde çoraklaşma tehlikesinin ardından çökme olayları da görülmeye başladı. Harran Ovası'nda bulunan arazilerde Yeniköy'de 3 ayrı yerde çukurlar oluştu. Uzmanlar, çukurlarda inceleme yaptı.

Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Ali Çullu ve asistanlardan oluşan 8 kişilik ekiple çukurların meydana geldiği arazide incelemelerde bulundu. M. Çetin Hayırlı'ya ait arazide yaşanan çukurların ebatlarını ölçen uzmanlar, topraktan numuneler aldı.

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut, "Bize bu çökmeyle ilgili olarak bir müracaat geldi. Biz de çökmenin meydana geldiği yerde ölçümler, analizler yapmaya başladık. Burada 3 çukur aralıklarla 10 gün içerisinde meydana gelmiş ve bu çukurların en büyüğü 4 metre eninde, yaklaşık 2 metre derinliğindedir. Bu çökmeye benzer olarak geçmiş yıllarda Ortaörnek Köyü'nde 15 metre genişliğinde 25 metre derinliğinde böyle çökmeler, delikler meydana gelmişti. Bu olay, sulamanın bölgeye gelmesiyle sıkça görülmeye başlandı" dedi.

Prof. Mermut, bölgede bundan böyle aşırı sulamanın negatif sonuçlarının ortaya çıkacağını ifade ederek, "Ayrıca bu bölgede fay hattı var ve bu ova çöküntü ovası olarak anılacak. Jeolojik olarak bu çökmeler devam edecek. Bölgede pamuk ekimi de sık olduğu için aşırı sulamayla yükleme söz konusu olunca, kireçli tabakada oynamalar meydana gelince, ortaya bu manzara çıkıyor. Bu çökmeler için hiçbir tedbir alınamıyor. Aynen bir doğa olayı gibi deprem, arazi kayması gibi meydana gelebilir" diye konuştu.

Arazi sahibi M.Çetin Hayırlı ise, "10 gün önce bizim arazide bu çöküntü meydana geldi. Her ne kadar bilim adamları farklı görüşlere sahip olsalar da bir çiftçi gözüyle bence bu olayın tek sebebi kanalların yanlış yapılması. Tarlada su çıkmaması, drenaj olayının olmamasından kaynaklanıyor. Artık bizler bu topraklarda gezmeye, ekmeye, biçmeye korkuyoruz. Traktör kullanan çiftçiler, korkarak işlerini yapıyor. Bunun için herkesi göreve çağırıyoruz. Bir de işin en korkunç olan yanı, arazimin yanındaki su kanalından saatte 85 bin metreküp su geçiyor. Bu kanalın çökmesi veya darbe alması durumunda büyük facia olur. Buna acil çözüm gerekiyor" diye konuştu.

Arazi üzerinde inceleme yapan ekip, daha sonra yanlarına aldıkları toprak numunelerini incelemek üzere Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Laboratuarı'na götürdü.

.
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2006 Salı 17:24:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?