7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Harran tehdit altında

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) hayata geçirilmesiyle bölge insanın yüzünü güldüren tarım arazileri, çarpık yapılaşma sebebiyle tehlike altında. Özellikle Harran ve Akçakale sınırları içerisinde kalan tarım arazilerinde ciddi sorunlar yaşanmaya başladı.

Tarım arazilerinde son yıllarda yapılan aşırı ve bilinçsiz sulamadan ötürü tuzlaşma tehlikesi yaşanıyor. Bölgenin en verimli topraklarını şimdi de düzensiz ve bilinçsiz inşaatlar tehdit etmeye başladı. GAP Eğitim Yayım Araştırma (GAPEYAM) Koruklu İşletmesi ziraat mühendislerinden Ali İlkhan, Harran Ovası'nın yaklaşık olarak 1 milyon 420 bin dekar olduğunu bildirerek, "Şu anda tarım arazilerinin binde biri çarpık yapılaşma yüzünden kullanılamayacak durumdadır. Bu yaklaşık olarak 14 bin 200 dekar toprağın kullanılamaması anlamına gelir. Bu da dört köy tarım alanına tekabül eder. Maalesef buna her yıl yeni yerleşim yerleri ekleniyor. Yapılan araştırmalar sonucu, bu düzensiz ve kontrolsüz yapılaşma devam ederse 2050 yılında Harran Ovası'nda tarım arazisi neredeyse kalmayacak. Bu da çok düşündürücü bir durum" dedi.

Bu yapıların önünün kesilmesi için proje üretilmesinin yanı sıra, bu yapıların önünü kesmek için ciddi engelleyici cezai mueyyidelerin uygulanması gerektiğini kaydeden İlkhan, aksi takdirde verimli arazilerin yakın zamanda yok olmayla karşı karşıya kalınacağını aktardı.

.
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2006 Pazar 12:20:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?