30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Haydi kızlar okula kampanyası

'Haydi Kızlar Okula Kampanyası'nın değerlendirme, kapasite geliştirme ve il yürütme kurulu toplantısına bugün devam edildi. Toplantıda il genelinde yapılan çalışmalar ele alınırken, kaymakamlar ilçelerinde kampanya konusunda gerçekleştirdikleri faaliyetlerle ilgili brifing verdi.

Öğretmenevi salonunda sabah başlayan toplantıda öncelikle İl Kampanya Danışmanı Remzi Yeşilyurt, Şanlıurfa genelinde kız ve erkek çocuklarının okullaşmaları hakkında istatistiki bilgileri açıkladı. Yeşilyurt, yapılan tespitlerde halen 28 bin 700 çocuğun tarlalarda tarım işçisi olarak çalıştıklarını kaydetti.

Kız çocuklarının okullaştırılması amacıyla başlayan kampanyanın Şanlıurfa'da hızla devam ettiğini belirten Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Küçük de, iki yıl içinde bütün kız çocuklarını okula almanın planlarını yaptıklarını söyledi.


Toplantıya katılan UNICEF Program Koordinatörü Lila Pieters ise, dünya ülkelerinde 150 milyon çocuğun okula gitmediğini, her yıl 11 milyon çocuğun ise 1 yaşına gelmeden hayatını kaybettiğini ifade ederek, bunun en büyük sebebinin annelerin eğitimsizliği olduğunu belirtti. UNICEF'in önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye'de uygulayacağı projeleri belirlediğini vurgulayan Pieters, "Çocukları okula kaydetmek yeterli değil. Onları okulda tutmak ve ilköğretimden mezun olmalarını sağlamak için okulları güvenli ortamlara dönüştürmek gerekiyor. UNICEF bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'na gerekli desteği verecek. UNICEF merkezi düzeyde telafi eğitimi programı oluşturmak için Milli Eğitim Bakanlığı'na teknik ve mali destek verecek. Projemiz, çocukların okul sistemi dışında ve çalışıyor olması sebebiyle onlara ikinci bir şans verilmesini içeriyor. Bu çocukların eğitime kazandırılması için telafi programı geliştirilecek. UNICEF, 5 yıl içinde yapacağı çalışmalar arasında okul öncesi eğitimim yaygınlaşmasına ve Milli Eğitim Bakanlığı'na anne ve babaların eğitimi konusunda destek verecek" diye konuştu. UNICEF Program Koordinatörü Lila Pieters, 'Haydi Kızlar Okula Kampanyası'nda Şanlıurfa'nın büyük başarılara imza attığının altını çizerek, 2 yıl içinde ildeki bütün kızların okullu olacağına inandığını dile getirdi.

Şanlıurfa'da eğitimde, sağlıkta, alt yapıda sıkıntılar bulunduğunu vurgulayan Vali Şemsettin Uzun ise, sivil toplum örgütlerini ve zengin işadamlarını desteğe çağırdı. Şanlıurfa'da kızların yüzde 42'sinin okuma-yazma bilmediğini belirten Vali Şemsettin Uzun, "Devletin, özel idarenin imkanları belli. Biz eğitim konusunda sivil toplum örgütleri ve zengin işadamlarından yardım istiyoruz. Onların okulların artması konusunda desteklerini bekliyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ilimizde güzel bir çalışması vardı. O da Okul İsimlerini Satma Projesi. Bu konuda sadece Viranşehir İlçesi'nde bir çalışma yapabildik" dedi.

Toplantıya katılan Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdür Yardımcısı Timur Şeyhoğlu ve Lila Pieters, Haydi Kızlar Okula Kampanyası'na verdiği destekler sebebiyle Vali Şemsettin Uzun'a UNICEF'in hazırladığı teşekkür plaketini takdim edildi. Toplantıda daha sonra kaymakamlar, kampanya kapsamında bölgelerinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

.
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2005 Salı 14:57:51
Güncelleme :18 Ekim 2005 Salı 15:01:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?