30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

İlaç yerine İsot

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 3. İsot Şenliği, Hancığaz Köyü'nde gerçekleştirildi. Tarım İl Müdürlüğü personeli ve çiftçilerin katıldığı şenliklerde halay çekenlerin başlarına para yerine isot serpildi.

Etkinlikler çerçevesinde isot yarışması düzenlendi. Yarışmalara 30 üretici katılırken, isotların 3 jüri tarafından tat, fiziksel özellik, aroma, hastalıklara karşı tedbirler ve koku ile değerlendirildiği belirtildi. Jüri üyesi Nazif Çiftçi, 30 yarışmacının katıldığı tespitlerde tat, koku gibi özelliklere dikkat ettiklerini belirtti.

Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, yapılan araştırmalarda antioksidan maddesinin fazla bulunmasından dolayı Şanlıurfa isotu yiyenlerin daha genç kaldığının tespit edildiğini söyledi. Altun, yurtiçi ve yurtdışından genç kalmak için alınarak kullanılan ilaçlar yerine isot tüketilmesi gerektiğini belirterek, "İsot, Şanlıurfa'yı Türkiye ve dünyaya tanıtan bir ürünümüzdür. Şanlıurfa biberi hem taze, hem de baharat olarak tüketiliyor. Ayrıca Almanya, Hollanda, Fransa ve Azerbaycan'a ihraç ediliyor. Şanlıurfa isotunun kendine has bir acılığı var. Capiscin maddesinden meydana geliyor. Bu madde sayesinde mide ve bağırsak da dezenfekte görevi yapıyor" diye konuştu.

Düzenlenen şenlik sonucunda 30 üreticinin iştirak ettiği yarışmada Mustafa Kırmalı birinci, Harun Toprak ikinci, Bakır Aytekin ise üçüncü oldu. Dereceye girenlere ödülleri Tarım İl Müdürü Mehmet Altun tarafından verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2005 Salı 15:57:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?