7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Kapalı alana inmeye kalktılar

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdür Yardımcısı Orhan Birdal, İstanbul-Şanlıurfa seferini gerçekleştiren Fly Air'e ait uçağın, dün akşam Şanlıurfa Havaalanı'nın kapalı olduğu bir saatte inişe geçtiği ve yolcuların panik yaşadığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını, uçağın inişinin güvenli bir şekilde gerçekleştirildiğini belirterek, yaşanan olayın, havayolu şirketinin plansız hareket ederek uçuş kurallarını göz ardı etmesinden kaynaklandığını öne sürdü.

Şanlıurfa'da yaşanan uçak gerginliğiyle ilgili bir açıklama yapan DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Birdal, Fly Air'in dün saat 10.35'te yapacağı İstanbul-Şanlıurfa seferini iptal ettiğini ve daha sonra bu seferin yapılacağına dair herhangi bir bildirimde de bulunmadığını öne sürdü.

anlıurfa Havaalanı'nın adı geçen sefer için Cumartesi günleri 08.00-13.00 saatleri arasında açık tutulduğunu ve seferin iptal edilmesi dolayısıyla da 13.00 itibariyle kapatıldığını belirten Birdal, "Ancak şirket havaalanının kapalı olduğu bir saatte, 17.00'da Şanlıurfa'ya sefer düzenleyeceğine dair bir uçuş planı göndermiş ve bu plan da havaalanının kapalı olması dolayısıyla meydana intikal etmediği için o anda herhangi bir tedbir alınamamıştır. Yani şirket havaalanlarının kapalı saatlerde açtırılmasıyla ilgili prosedürü yerine getirmediği için uçuş planını çektiği saatte havaalanı kapalı durumdaydı. Ancak uçak İstanbul'dan 18.28'de kalktıktan sonra hava trafik kanallarından Şanlıurfa Havaalanı haberdar edilmiş ve Havaalanı Müdürü de ekibini toplayarak 19.15'te havaalanını, güvenli bir iniş gerçekleştirilebilecek şekilde trafiğe açmıştır. Uçağın havada kalış süresi tahmini olarak 1 saat 33 dakikadır. Uçak kalkışından 1 saat 36 dakika sonra 20.04'te bütün şartlar yerine getirilerek Şanlıurfa Havaalanı'na güvenli bir şekilde iniş yapmıştır. Yani havaalanı inişten 50 dakika önce inişe hazır hale getirilmiştir. Olayda herhangi bir tehlike ya da yolcuların uçağı indirmesi gibi bir olay mevzubahis değildir. Zaten o saatte havaalanı açık olmuş olmasaydı o uçağın aydınlatılmamış bir meydana inmesi mümkün değildi" dedi.

.
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2006 Pazartesi 09:45:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?