8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Keçiler üzerinde çalışılıyor

Şanlıurfa Harran Üniversitesi (HÜ) Veteriner Fakültesi Genetik Ana Bilim Dalı tarafından, anne sütüne yakın özellikte süt veren keçilerin bulunması amacıyla yeni bir proje başlatıldı.

Veteriner Fakültesi Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Faruk Bozkaya, anne sütündeki protein miktarının inek ve keçi sütüne oranla 3 kez daha az olduğunu belirterek, "Anne sütü, proteininin daha düşük olması yanında bileşimi açısından da çocuk için en ideal yapıya sahiptir. Sütte değişik yapıda proteinler bulunur.

Bunlardan kazein adı verilen proteinler inek ve keçi sütünde yüksek düzeyde bulunurken, anne sütünde çok daha az orandadır. Bunun bir sebebi de anne sütünün alfa-s2-kazein adı verilen proteini içermemesidir. İtalyan bilim adamları DNA analiziyle böyle süt veren keçiler olduğunu tespit etti. Bu sütlerin anne sütüne daha yakın ve daha az alerjik olacağını düşünüyoruz.

Bu amaçla Şanlıurfa'da bu tür süt veren keçileri araştırıyoruz. Bunun için çok sayıda köye giderek kan ve süt örnekleri topluyoruz. TÜBITAK tarafından desteklenen bu projeyle anne sütüne daha yakın özellikte süt veren bir keçi sürüsü oluşturmayı planlıyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2006 Çarşamba 12:27:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?