7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Kumalarda kanser korkusu

Kuma evliliklerin sık olduğu Şanlıurfa'da kadınların, üzerlerine gelecek olan kuma yüzünden kansere yakalanacakları korkusu yaşadığı belirtildi.

Şanlıurfa Ana Çocuk Aile Planlaması Merkezi (AÇSAP) Şube Müdürü Dr. Elif Ünal, bölgede kuma getirme konusunun rahim kanserine neden olduğunun aileler arasında kabul edildiğini belirterek, "Ben bu konuya doğru veya yanlış diyemem. Şunu söyleyebilirim. Servils kanseri çok eşlilikten kaynaklanabilir. Bir partner yerine bir kaç tane partner olursa bu risk artar. Bölgede kuma olayında erkek çok eşlidir. Şurada bir gerçek var. Servils kanserinin ana nedeni virüstür. Eğer bir kadında virüs var ise erkek o kadındaki virüsü ikinci eşine taşır. Bu bakımdan kuma, kanser riskini arttırır" dedi.

Şanlıurfa'da 2 yıldan beridir 15 ile 49 yaşındaki üreme çağındaki evli kadınlara yönelik ciddi bir araştırma içersinde olduğunu belirten Dr. Elif Ünal, "Rahim ağzı kanserine karşı bütün sağlık çalışanlarına eğitim verildi. Halen Sağlık Bakanlığı ile AB destekli Linos Kulübü Vakfı ile ortaklaşa yürütülen programda, hastaneye gelen bütün üreme çağındaki kadınlarda rahim ağzından parça alınarak kanser tahliline gönderiliyor. Çıkan sonuca göre o hastayı bu konuda bilgilendiriyoruz. Bölgede kadınlarımız kesinlikle sağlıklarına dikkat etmiyor. Keşke altınlara olan düşkünlükleri kadar sağlıklarına da gösterseler. İnsanlar, sorunlarını söylemekten, doktora gidip kontrollerini yaptırmaktan acizler, sadece canları yandığında doktora gitmektedir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2006 Perşembe 13:09:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tarık gülsoy IP: 109.228.252.xxx Tarih : 14.11.2011 21:12:09

 şanlıurfada şanlıurfa 500 yataklı devlet hastanesinde çok konforlu ortamlarda radyoterapi ve kemoterapi uygulamaları yapılmaktadır tüm kanser tedavinizi en son teknolojiyle şanlıuurfa devlet eğitim ve araştırma hastanesi radyasyon onkoljisi kliniğinde yaptırabilirsiniz duymayanlara duyuralım....tamamen kaliteli vede ücretsiz...