30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Lise mezunu mucit

Lise mezunu mucit, botun burun ve topuğuna yerleştirdiği kendi icadı olan mini aygıtlarla, toprağa gömülü bir mayını 3 metre öteden saptayabiliyor.

Şanlıurfa'da daha önce klimalı ayakkabı icat eden lise mezunu 26 yaşındaki Halil Boz, bu kez mayın taramasında kullanılabilecek 'Dedektörlü bot' yaptı.

Emlakcılıkla uğraşan ve ilginç icatlarıyla 'Mucit Halil' olarak tanınan Halil Boz, botların burun ve topuğuna mini bir dedektör ile lazermetre ve RF sinyali yerleştirerek, titreşim sağlayan bir düzenek geliştirip, bununla mayın tarama sistemi yaptığını açıkladı.

Mucit Halil Boz, 'Mayın taramalı bot' adını verdiği sistemin, toprağa gömülü bir mayını 3 metre uzaklıkta ve 4 santimetre derinlikte saptayıp titreşimle uyarma özelliğine sahip olduğunu belirterek şunları söyledi: "Mayına basıp şehit olan askerleri duydukça bu buluşu kafama koymuştum. Başardığım için çok mutluyum. Dedektörlü bot için 150 YTL harcadım. Bu sistem daha da geliştirilerek, güvenlik güçlerinin hizmetinde kullanılması için seri üretimi yapılabilir. Patent almak için ilgili yerlere ve Genelkurmay Başkanlığı'na da başvuracağım."


VATAN
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2005 Cumartesi 11:29:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?