30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Madde bağımlılığı

Türk Eğitim-Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı Hikmet Karakuş, Eğitim-Sen tarafından yapılan madde bağımlılığı anketinde önemli sonuçlar çıktığını söyledi.

Hikmet Karakuş, madde bağımlığına karşı mücadeleyle ilgili olarak basın açıklaması yaptı. Karakuş, açıklamasında, "Gencecik bedenler uyuşturucu illetinin esiri oluyor, madde bağımlılığı her geçen gün bir ailenin daha ocağını söndürüyor. Son olarak renkli camın büyülü havasına kapılan ancak şatafatlı yaşamın kurallarına adapte olmayan iki dünya arasında sıkışıp kalan ve çareyi beyaz ölümde arayan Ata'nın uyuşturucuyla yaptığı son salvoya tanık olduk. Madde bağımlılığı, yaş, cinsiyet, sosyal ve ekonomik durum gözetmeksizin her daim acı sonuçlarıyla var olan sosyal bir yaramız" dedi.

Sendikalarının konuyla ilgili olarak geniş çaplı bir anket çalışması yaptığını belirten Karakuş, "Araştırmadan çıkan sonuçlar dehşet verici boyutlardaydı. 42 ilden 13 bin 950 ortaöğretim öğrencisi üzerinde yapılan 'Ortaöğretim öğrencilerine yönelik zararlı alışkanlıklar' konulu ankete katılan öğrencilerden yüzde 13'ünün sigara, yüzde 7'sinin alkol ve yüzde 1.29'unun uyuşturucu alışkanlığının olduğu çıktı. Bu öğrencilerden yüzde 4'ünün sigara ve alkole, yüzde 1'inin sigara ve uyuşturucuya ve yine yüzde 1'inin alkol ve uyuşturucuya aynı anda bağımlı oldukları tespit edildi. Kız öğrencilerin yüzde 6.35'inin, erkek öğrencilerin ise yaklaşık yüzde 17'sinin sigara kullandığı tespit edildi. Sigaraya başlama yaşı kızlarda 129 kişiyle 14-15 yaşlarında, erkeklerde 495 kişiyle 12-13 yaşlarında olduğu gözlendi. Ankette, kız öğrencilerden yaklaşık yüzde 4'ünün, erkek öğrencilerden ise yaklaşık yüzde 9'unun alkol kullandığı saptandı. Ankette uyuşturucu kullanan öğrencilerden ise 63'ünün kız, 117'sinin de erkek olduğu belirlendi. Anne ve babası ayrı olan öğrencilerden her üç alışkanlığın olması dikkat çekti. Yine anket sonuçlarında sigara kullanan 111 öğrencinin, alkol kullanan 60 öğrencinin ve uyuşturucu kullanan 24 öğrencinin anne ve babasının ayrı olduğu ortaya çıktı. Ayrıca anne ya da babanın hayatta olmamasının gençlerin zararlı alışkanlıklar edinmesinde rol oynadığı gözlendi" diye konuştu.

Karakuş, ankette öğrencilerin uyuşturucu maddeyi evde tek başlarına, arkadaşları ile sokaklarda ve okulda kullandıklarının belirlendiğini, öğrencilerin büyük bölümünün alkolü barda tükettiklerini belirttiklerini ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2005 Çarşamba 12:38:34
Güncelleme :19 Ekim 2005 Çarşamba 12:43:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?