8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Öldüren tedavi gelenekleri

Şanlıurfa'da sarılık belirtisi görülen kişilerin, "kirli kan akıtılırsa iyileşir" düşüncesiyle jiletle kulak, dil, ve karın bölgeleri kesiliyor.

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Sırmatel, Türkiye'nin en büyük sağlık problemlerini hepatitlerin oluşturduğunu söyledi. Şanlıurfa'da da çok sayıda sarılık hastası bulunduğunu belirten Sırmatel, ilkel tedavi yöntemleri yüzünden hastaların tedavisinde sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.

Prof. Dr. Fatma Sırmatel, sarılık hastalığının tedavisinde jiletle özellikle yeni doğmuş çocukların karınlarını kesildiğini anlatarak, aynı yöntemle yaşı ilerlemiş kişilerde de rastladıklarını söyledi. Doktora tedavi olmak yerine jiletle veya tıraş bıçağıyla dil altı, kulak arkası ve karın bölgesinden kesilmesinin yanlış uygulamalar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sırmatel, bu tür tehlikeli tedavi yöntemlerinin insan sağlığını olumsuz etkilediğini ifade etti.

Yanlış uygulanan tedavi yönteminin insan hayatını bile mal olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Sırmatel, "Patolojik olanların hastaneye yatması gerekir. 'Kirli kan akıtılırsa bu sarılık geçer' düşüncesiyle özellikle kırsal kesimde ve Şanlıurfa'nın kenar semtlerinde daha sık görülen jiletle kesme olayı kişiye sadece acı çektirmek ve kesilen o bölgede enfeksiyon kapma riskiyle karşı karşıya getirmekten başka hiçbir özelliği yoktur. Bu tür yöntemler insan hayatına bile mal olabilmektedir" dedi.

Türkiye'de 4 milyon kişinin hepatit-B virüsü taşıdığına işaret eden Prof. Dr. Sırmatel, "Güneydoğu Anadolu bölgesinde özellikle Şanlıurfa'da da hepatit hastalıkları önemli ölçüde fazla. Siroz ve karaciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara da davetiye çıkaran bu hastalığa aşıyla çözüm bulunmaktadır. Ülkemizde halen ortak diş fırçası, havlu, jilet kullanıldığı, hijyenik olmayan araçlara sünnet, manikür-pedikür, diş tedavisinin yapıldığı düşündüğümüzde tehlikenin büyüklüğü ortaya çıkıyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2006 Pazar 13:33:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?